0

Po 25 letih so resne komplikacije lajmske borelioze prepoznane pri Svetovni zdravstveni organizaciji

18. junija 2018 je WHO – Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) izdala novo 11. Revizijo ICD-11 mednarodne klasifikacije bolezni (MKB- 11).

ICD10 kode so do sedaj namreč prepoznavale komplikacije borelioze le kot madež (eritem), ki lahko nastane po piku klopa, polinevropatijo in artritis, ne pa tudi številnih usodnih komplikacij in bolezenskih stanj zaradi okužbe z borelijo in koinfekcijami.

To je pomenilo za mnoge paciente z boreliozo, da potrebe po zdravljenju niso bile prepoznane in zdravljenje ni bilo krito z nacionalnimi zdravstvenimi sistemi. Združeni narodi (UN) so prepoznali, da gre pri lajmski boreliozi za kršenje 14 človekovih pravic (kot so pravica do življenja, dela, družine, ustreznega standarda zdravljenja,idr.),  saj so  dosedanje kode, kot je bilo ugotovljeno, bazirale na znanosti, ki so v veliki meri temeljile na konfliktu interesov IDSA (Infectious Diseases Society of America).Te kode so veljale globalno po svetu.

Kode MKB-11 prinašajo prelomno priznanje nekaterih življenjsko nevarnih zapletov pri lajmski boreliozi. Nove kode tako sedaj priznavajo denimo demenco (Alzheimerjevo bolezen/Parkinsonovo bolezen) zaradi borelioze, propad mielinskih celic, ki tvorijo ovojnice živčnih vlaken (proces, ki se odvija tudi pri multipli sklerozi), lajmsko nevroboreliozo (prizadetost živčevja, ki lahko zajame centralno in/ali periferno živčevje), lajmski artritis, lajmski karditis (motnje v prevajanju impulzov, motnje srčnega ritma, vnetje osrčnika, vnetje srčne mišice …), oftalmološko lajmsko boreliozo (vnetja očesnih struktur), lajmski hepatitis, bolezen ledvic in urotrakta, bolezni pljuč in bronhijev, latentno boreliozo, lajmske nevropsihiatrične manifestacije, in druge nespecifične bolezni…, ter celo prirojeno lajmsko boreliozo.

Nove kode MKB-11 so začele veljati v maju 2019 in so zavezujoče za vse države, z uporabo najkasneje do konca leta 2021.

Sporočilo za javnost WHO ICD-11, Jenna Luche Thayer

https://globallymealliance.org/news/ground-breaking-recognition-lyme-borreliosis-11th-international-classification-diseases/

Kršenje človekovih pravic https://www.amazon.com/Situation-Rights-Defenders-Relapsing-Borreliosis/dp/1722988061

S posredovanjem  prosojnic za nadaljnje informiranje in z dovoljenjem avtorice, direktorice začasnega komiteja za boreliozo  pri WHO, Jenne Luche -Thayer, lahko

 povezavo  do prispevka Dublin ICD11 J.Luche Thayer  najdete tukaj.

 

 

 

GitGud

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja