0

Dokazna definicija kronične lajmske bolezni, objavljena v reviji Antibiotiki

Mednarodno združenje za lajmsko boreliozo in pridružene bolezni (ILADS) je objavilo, da je njihov članek “Kronična lajmska bolezen”: dokazilo – opredelitev delovne skupine ILADS”, objavljen v reviji “Antibiotiki” v okviru posebne številke “Antibiotična odpornost borelije”

V prispevku, objavljenem 16. decembra 2019, je podana opredelitev kronične lajmske bolezni (CLD), ki temelji na dokazih. Članek je dostopen na naslednji povezavi: https://www.mdpi.com/2079-6382/8/4/269.

ILADS definira KLB- kronično lajmsko bolezen kot večsistemsko bolezen s širokim naborom simptomov, ki so neprekinjeno ali občasno prisotni najmanj šest mesecev. KLB je posledica aktivne in trajajoče okužbe katerega koli od več patogenih članov kompleksa Borrelia burgdorferi sensu lato (Bbsl). Delovna skupina ILADS je opravila sistematični pregled več kot 250 strokovno pregledanih prispevkov, da je opredelila klinični spekter KLB. Ta definicija KLB, ki temelji na dokazih, pojasnjuje pomen izraza in potrjuje, da lahko kronične in trajajoče okužbe z Bbsl povzročijo kronično bolezen. Uporaba te definicije kronične lajmske borelioze bo spodbudila boljše razumevanje okužbe in olajšala prihodnje raziskave. Samuel Shor, dr. med., glavni avtor, pravi: “Pri vzpostavljanju znanstvene podlage naše definicije ILADS zavračamo trditve, da kronična lajmska bolezen ne obstaja, in spodbujamo raziskovalce, naj se lotijo dela, ki bo na koncu izboljšalo rezultate in življenje bolnikov.”

https://www.ilads.org/evidence-based-definition-of-chronic-lyme-disease-published-in-antibiotics-journal/

 

GitGud

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja