0

Pojavnost lajmske (lymske) borelioze v svetu in pri nas

Že leta 2008 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila lajmsko (lymsko) boreliozo za nalezljivo bolezen, ki se v svetu najhitreje širi, hitreje kot tuberkuloza in malarija in jo označila za svetovno epidemijo.

Število pacientov z lajmsko (lymsko) boreliozo se v svetu nenehno povečuje. Po podatkih raziskovalcev bi lahko bila leta 2050 v svetu okužena že tretjina prebivalstva (dr.Leona  Gilbert, Uni Yuvaskula, Finska, kongres o boreliozi, Uni Ulm oktober 2019). Danes je lajmska borelioza prisotna že na vseh kontinentih razen na Antaktiki.

Širitev je posledica nepravočasnega zgodnjega odkrivanja, ne dovolj specifičnih- natančnih in različno uporabljenih  laboratorijskih testov po svetu,  kot so testi za ugotavljanje protiles na borelijo – ELISA test, test imunoblot / westernblot, encimsko vezan imunski test (Elispot), test limfocitne transformacije (LTT), analiza cerebrospinalne tekočine (CSF), mikroskopiranje v temnem polju  (dark field metoda), histološke metode  idr. ter neustreznega zdravljenja.  Smernice zdravljenja  (vrsta, dolžina in količina antibiotičnega in drugega podpornega zdravljenja) ameriškega združenja CDC, ki jim sledijo po vsem svetu,  so stare 25 let

Do sedaj je  namreč poleg bakterij iz rodu Borrelia pri klopih najdenih že več kot  30 različnih koinfekcij (vzporednih okužb), kot so najpogosteje bartonelle, rikecije, erlihije, anaplazme, klamidije, babezije, tularemije idr. Ocena je, da klop prenaša v povprečju 6 -7 različnih patogenov.    

V medijih je velik poudarek na KME- klopnem meningoencefalitisu, ki ga povzroča virus in za katerega obstaja cepivo. KME je razmeroma redek v primerjavi z boreliozo. Ocene so, da je okužba z borelijami tudi do  50 x pogostejša kot pa okužba z virusom KME.

Poseben problem je, da je na endemičnih področjih, po ocenah, skoraj vsak drugi klop okužen z borelijo.

Slovenija spada med najbolj endemična področja na svetu. Podatki za Slovenijo za zadnja leta kažejo, da je prijavljenih primerov okužbe z borelijo  okoli 5000 – 6000 letno. Ocena je, da bi lahko bilo skupaj z neprijavljenimi primeri, a v primerjavi z Avstrijo (podatki s  kongresa o nevroboreliozi, Villach, maj 2018), vseh okužb letno v Sloveniji med 15.000 in 20.000.     

Podatki za Nemčijo kažejo, da  je 2012 obolelo  manj kot  500 ljudi  za KME, pri čemer je bilo okoli 600.000 na novo okuženih za lajmsko boreliozo. Druge študije (poročanje za boreliozo ni obvezno, za KME pa je) kažejo, da je leta 2008  ca. 2,5 % prebivalstva (to je ca 2 milijona) potrebovalo zdravljenje zaradi na novo pridobljene in kronične lajmske borelioze.

Od leta 1982 je v ZDA število na novo okuženih pacientov naraslo letno za več kot 25-krat, po oceni naj bi se  vsako leto na novo okužilo ca. 300.000 Američanov (po drugih virih pa vsaj pol milijona). Podatki niso točni, ker le ca. 40-50 % (nekateri viri navajajo celo le še 20%) vseh okuženih razvije izpuščaj, imenovan erythema migrans – potujoči eritem ali “bikovo oko” ali limfocitom, ki sta zanesljiva in tipična znaka okužbe.

Tudi pri drugih žuželkah, kot so komarji, pršice, obadi in bolhe, so našli DNK borelije, vendar do sedaj niso bile izvedene študije, ki bi potrdile, da so tudi te žuželke lahko neposredni prenašalci.

Obstajajo dokazi o prenosu spirohet borelije preko maternice na plod, ter tudi prenos s transfuzijo krvi in transplantacijo organov.

Pripravila: mag. Majda Kralj, podpredsednica Društva bolnikov za boreliozo Slovenije in članica Deutsche Borreliose Gesellschaft 

 

Primer okužb z borelijo in koinfekcijami – vzporednimi povzročitelji bolezni v ZDA

 

 

GitGud

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja