0

Sprejeta Resolucija Evropskega parlamenta o lajmski boreliozi z dne 15.11. 2018

Parlament poziva k reševanju zaskrbljujočega širjenja lajmske bolezni. EU bi morala pripraviti načrte za boj proti bolezni, tihi epidemiji, ki jo širijo klopi, ki še vedno ni diagnosticirana in prizadene približno milijon Evropejcev. Evropski parlamentarci menijo, da je obseg epidemije evropski zdravstveni problem in pozivajo države članice, naj delijo epidemiološke podatke in poročila. Evropska komisija bi morala pripraviti načrt za boj proti tej bolezni na ravni EU.

Poslanci pravijo, da pravi obseg lajmske borelioze v EU ni znan zaradi pomanjkanja statističnih podatkov o tej bolezni in zelo široke raznolikosti definicij in metod za odkrivanje, diagnosticiranje in zdravljenje v EU. Mnogi pacienti niso dovolj hitro diagnosticirani in nimajo dostopa do ustreznega zdravljenja. Bolezen je premalokrat diagnosticirana zaradi težav pri odkrivanju njenih simptomov in odsotnosti ustreznih diagnostičnih testov.

Evropska komisija bi morala vzpostaviti enotne programe nadzora in sodelovati z državami članicami pri omogočanju standardiziranih diagnostičnih testov in zdravljenja.

Poslanci pozivajo tudi k obveznemu poročanju v vseh državah članicah, ki jih je bolezen prizadela, in k spodbujanju posameznih ukrepov za preprečevanje in nadzor klopov, da se prepreči širjenje bakterije Borrelia.

Ozadje

Lajmka borelioza je najpogostejša zoonotska bolezen v Evropi, po ocenah je letno 650 000 – 850 000 novih primerov, njena pojavnost je večja v srednji Evropi. Okužba se pojavi v spomladansko poletnem času (od aprila do oktobra), borelioza pa je prepoznana kot poklicna bolezen za kmete, gozdarske delavce in raziskovalce na terenu.

Zdi se, da se okuženi klopi in bolezen geografsko širijo, primere pa  zdaj beležijo tudi na višjih nadmorskih višinah in širinah ter v mestih. Domnevni vzroki so med drugim spremembe v rabi zemljišč s pogozdovanjem nekvalitetnih zemljišč ali širjenjem invazivnih rastlin, podnebnimi spremembami, globalnim segrevanjem, prekomerno vlažnostjo in drugimi dejavnostmi, povezanimi s človeškim vedenjem.

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20181106IPR18328/parliament-calls-for-alarming-spread-of-lyme-disease-to-be-tackled

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2018-0514_SL.html

GitGud

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja