0

Simptomatika borelioze, dr. Petra Hopf Seidel, nevrologinja in psihiatrinja, Nemčija (prevod) 

Kadar obstaja sum na prisotnost kronične bolezni z imenom  lajmska (lymska) borelioza (LB), mora obstajati nekaj od naslednjih simptomov – na splošno več kot trije, ki so očitni v določenem časovnem obdobju.

 

 

 

 

A. Splošni simptomi in zapleti
1. Prekomerna in dolgotrajna utrujenost in izčrpanost brez razumnega fizičnega napora, slaba vzdržljivost in splošna telesna šibkost.
2. Brezbarvno ali boleče otekanje bezgavk na vratu, pod pazduhami ali v dimljah.
3. Motnje avtonomnega živčnega sistema, kot so motnje v zaznavanju temperature, ki jo pogosto spremlja močan občutek brazgotinjenja, epizode močnega znojenja, večinoma ponoči – pa tudi čez dan (podobno ženskam v menopavzi). Vendar to velja tudi za moške z LB. “Žareče ličnice” brez povišane telesne temperature in brez razloga, večinoma pozno popoldne, kot tudi drgetanje in občutek “hladu do kosti”, hladne roke in stopala,celo v toplem okolju.
4. Poudarjene motnje spanja pri mladih in starih: zgodnje zbujanje, pogosto prekinjeno spanje, zelo slab spanec, ki ga pogosto spremljajo nočne more.
5. Povečanje telesne mase ali izguba telesne mase brez kakršne koli spremembe v prehrani.
6. Večja dovzetnost za okužbe vseh vrst, zlasti sinusov in zgornjega dihalnega trakta, navadno brez vročine. Večinoma so to dolgotrajne okužbe.
7. Redno ali precej naključno  ponavljanje simptomov, to je ca. vsake štiri tedne (recidivi so pogosti in tipični znaki kronične LB). Do poslabšanja simptomov pogosto pride po kakršni koli okužbi, cepljenju ali anestetiku ob operaciji.

B. Bolečine, otekline in togost sklepov
1. Epizodne, hude bolečine v določenih sklepih se pojavijo neodvisno od vremena, stresa,menstruacije ali drugih dejavnikov, ki bi k temu prispevali; in čez nekaj časa izginejo brez posebnega zdravljenja; vendar se kasneje ponovno pojavijo v drugem sklepu. Veliki sklepi so prizadeti v večji meri kot mali sklepi, npr. kolena, boki, ramena in gležnji bolj kot komolci, pete, prsti, zapestja in čeljusti. Ta vrsta bolečine v sklepih se lahko pojavi med počitkom, ko si npr. v postelji.
2. Občutljivost sklepov in mišic kot pri gripi.

C. Mišice in tetive/kite
1. Neprekinjene bolečine, trzanje in krči mišic po celem telesu, večinoma v nogah in rokah brez predhodne fizične obremenitve, občutki v mišicah kot da te spreleti elektrika.
2. Bolečine v tetivah/kitah in vezeh (ti. fibromialgija). Najbolj prizadeti so Ahilove tetive, dalje bolečine v  komolcih (“teniški komolec”, “golfistični komolec”), tetive zapestja. “sindrom karpalnega kanala” = CTS, boleče tetive podplatov (z bolečino zjutraj, ko prvič vstaneš in hodiš) in včasih boleče tetive prstov na roki, večinoma prstanec (t.i. “sprožilni  prst”- trigger finger).
3. Delna ali popolna ruptura/pretrganje nekaterih tetiv/kit brez obremenitve, do katerih občasno pride celo spontano.
4. Bolečine v golenih ali petah, še posebej ponoči (zelo tipičen znak kronične LB).
5. Nenadna, uničujoča mišična bolečina, ki se stalno naključno seli, iz ene skupine mišic v druge.
6. Šibkost v nekaterih mišicah, npr. v stegenskih mišicah.
7. Ponavljajoča se vnetja in otekanja mehkih delov sklepov (»bursitis«).

D. Spremenjena občutljivost kože, celo njena otrplost in morebitne spremembe las, nohtov in kože
1. Povečana občutljivost kože in/ali odrevenelost v določenih delih telesa.
2. Pogoste kožne reakcije, kot so “bull s eye rash” (= erythema migrans), ki se pojavi v približno 50% okužb z borelijami ali bolj redko limfocitom (lymphocytom). Obe reakciji sta prepričljiva znaka okužbe z bakterijo borelija.
3. Dokaj redek pojav (le pri 2% vseh bolnikov z LB) je koža tanka kot cigaretni papir, v tretjem stadiju bolezni imenovana, acrodermatitis chronica atrophicans (ACA).
4. Občutek gorenja (koža močno peče) ali mravljinčenja na koži, močna bolečina kot vbod z nožem, ekstremna občutljivost na dotik ali na hladno/toplo.
5. Boleče bulice (“panniculitis”) pod kožo, večinoma na rokah in nogah.
6. Ekcem ali rdeče pike različnih vrst, nove akne na obrazu ali telesu, včasih zelo suha in luskasta koža, še posebej na dlaneh na rokah.
7. Difuzna izguba las (zlasti pri ženskah).
8. Boleče lasišče pri česanju.
9. Nepravilnosti pri rasti nohtov s cepitvijo in grebeni na nohtih.

E. Centralni in periferni živčni sistem
1. Pogosti, močni in nenadoma nastali glavoboli, razpršeni ali kot pokrovček ali obroč okoli glave.
2. Draženje kranialnih/možganskih živcev je precej pogosto. Najpogostejši in zgodnji znak okužbe z borelijo je paraliza obraza (enostranski padec obraza). Pri kronični LB je lahko vpletenih istočasno več kot eden od 12 možganskih živcev.
3. Bannwarthov sindrom, ki se pojavi kot močna in žgoča/vlečna bolečina v roki ali nogi, ki je intenzivnejša med počitkom – ponoči (v primerjavi z bolečino “zdrsnjenega diska”, ki se manifestira kot močna bolečina med hojo ali ob sedenju).
Razlog za to razliko je vnetje korena živca, ki ga povzroča borelija, in ne mehanski pritisk na živčni koren.

F. Hormonske motnje
1. Spremembe v metabolizmu serotonina in triptofana zaradi vnetja. Zmanjšane ravni teh hormonov možganov (in črevesja) povzročajo razdražljivost ali npr. strah pred višino, napade anksioznosti (večinoma ponoči), latentno agresivnost z izbruhi jeze, izrazito depresivno nihanje razpoloženja (včasih celo nastop manično depresivne motnje), splošno čustvena nestabilnost, kot je jok brez očitnega razloga.
2. Povečana dovzetnost za stres, zmanjšana samopodoba.
3. Pri otrocih so večinoma prisotne motnje pomanjkanja pozornosti, nezmožnost koncentriranja in nemir, ki vodijo do nezmožnosti pri učenju (pogosto napačno diagnosticirano kot ADHD – pomanjkanje pozornosti in motnja hiperaktivnosti), razdražljivost, agresivnost in sporen odnos do bratov in sester ter sošolcev.
4. Spremembe spolnih hormonov (testosterona, progesterona, estrogena) z nepravilnostmi pri menstrualnih ciklusih, izguba spolne želje (libido) za oba spola, bolečine v prsih (bradavičke, mlečne žleze), šibke erekcije in bolečine v testisih.

G. Kognitivne motnje
1. Rahlo poslabšanje kognitivnih funkcij, kot je izguba kratkotrajnega spomina in zmanjšanje pozornosti, zmanjšana sposobnost učenja, sprejemanja novih stvari in razumevanja zapletenih povezav, zmedenost in upočasnitev ter “zameglitev” logičnega razmišljanja (brain fog – “možganska megla”), občutek, da si v vzporednem svetu (“živiš v stekleni kletki”).
2. Težave pri iskanju pravilnih besed ali imen, še posebej je to neprijetno, če so to dolgotrajni prijatelji in znanci, ki se jih ne spomniš, napačna izgovorjava in/ali napačno črkovanje besed in zamenjava črk, zlasti pri uporabi računalnika – manjkrat pri pisanju z roko.
3. Zelo težki primeri LB kažejo znake dezorientacije glede na čas in kraj, kot tudi izrazito izgubo spomina (ki se pogosto napačno diagnosticira kot primer Alzheimerjeve bolezni).
4. Obstajajo tudi nekateri redki primeri psihotičnega vedenja s halucinacijami in blodnjami, obsesivnih motenj, maničnega depresivnega nihanja razpoloženja, jeze in agresije do točke izgube nadzora.
5. Epilepsija se pojavi zelo redko, večinoma pri otrocih, spremlja pa jo  zvišana telesna temperatura.

H. Čutila
1. Motnje vonja in okusa.
2. Nepravilno delovanje oči z zamegljenim vidom, škiljenje, bolečine v gibanju očesnih jabolk, rahlo padanje vek, povečana občutljivost na svetlobo, nezmožnost prilagoditi se na svetlobo in pogoste okužbe oči (“rdeče oči”) s pekočim občutkom, suhost in občutek tujka v očesu (tj.konjunktivitis), primanjkljaj ali črne pike na vidnem polju (“mouches volantes” ali “floaters”). Lahko rečemo, da lahko okužba z LB vpliva na vsak del očesa.
3. Okvarjena funkcija ušes z motnjami sluha, ki se lahko giblje od zmanjšanega sluha do izgube sluha, zvonjenja v ušesih (“tinitus”), bolečin ali srbenja ušesnega kanala ali na uhljih, povečana občutljivost na določene zvoke in hrup.
4. Omotičnost in prizadeta hoja.

I. Glava in vrat
1. Boleče in vneto grlo in mandlji, večinoma enostransko, razdražena sluznica ust, suha koža in težave pri požiranju.
2. Težko se je znebiti ponavljajočega se vnetja sinusov z izločanjem sluzi.
3. Kašelj in čiščenje grla brez kakršne koli nedavne okužbe.
4. Bolečine v čeljusti in zobeh ter na stiku čeljusti (TMJ) ne, da bi zobozdravnik lahko našel kakršenkoli vzrok za to.

J. Prsni koš, trebuh in notranji organi
1. Bolečine, podobne brazgotinam (Scar tissue-like pains), v prsnem košu t.j. vlečenje in tavost, še posebej v sklepu prsnice, v  grudnici, ki jih spremlja občutek, da ne morejo pravilno dihati,  oteženo dihanje po le malem naporu, občutek pritiska na prsni koš (“slon sedi na tvojih prsih”).
2. Včasih hiter srčni utrip, večinoma ponoči, brez vsakega predhodnega napora, nepravilen srčni utrip (aritmija in posebni srčni utripi) pa tudi palpilacije.
3. Sprememba krvnega tlaka, predvsem zvišanje vrednosti, zlasti diastoličnega tlaka do več kot 90 mm Hg.
4. Urološki problemi, kot so pekoč občutek v mehurju, bolečine v prostati ali bolečine v preponi, brez kakršnihkoli dokazov o bakterijskih okužbah (psevdoprostatitis), pogosto uriniranje podnevi in ponoči, inkontinenca ali blokiranje pretoka urina.
5. Povišani jetrni encimi ali povečanje vranice, kar kaže na okužbo v teh organih, pa tudi prebavne težave, kot so zgaga in želodčne bolečine.
6. Motnje v funkciji delovanja žleze ščitnice, večinoma prešibko delovanje (hipotiroidizem- hypothyroidism), s protitelesi proti ščitničnemu tkivu (večinoma Anti-TPO, npr. Hashimoto-tiroiditis).
7. Spremembe metabolizma, kot so povečana kislost z urinom pH pod 6,0; na novo razvita intoleranca na laktozo ali druga živila, povišanje holesterola, na novo razvita intoleranca na alkohol in dolgotrajni neželeni učinki po uživanju alkohola.
8. Težave s prebavili, kot so bolečine v trebuhu ali krči, napenjanje trebuha, nepravilnosti pri prebavi in črevesju (driska se spreminja z zaprtjem), izguba apetita, slabost in bruhanje.
9. Funkcionalni problemi trebušne slinavke z nagnjenostjo do hipoglikemičnih reakcij (speči diabetes).

 

http://www.dr-hopf-seidel.de/mediapool/87/874128/data/Borelioza_simptomi_Dr._Petra_Hopf_Seidel.pdf

 

 

GitGud

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja