0

Nova študija univerze Johns Hopkins, ZDA: 5 zelišč, ki lahko ubijejo babezijo

Članek je povzet in preveden s spletne strani:

https://rawlsmd.com/health-articles/real-talk-new-johns-hopkins-study-5-herbs-that-can-kill-babesia

Babezija/babesia, malariji podoben parazit in pražival, se na človeka širi predvsem z vbodi klopov. Študije kažejo, da je do 40% ljudi, okuženih z boreliozo, okuženih tudi z babezijo, zaradi česar je sorazmerno pogosta okužba. Čeprav obstaja več kot 100 različnih vrst babezij, so tiste, ki najverjetneje ogrožajo zdravje ljudi, Babesia microti, Babesia divergens in Babesia duncani (WA-1).

Babezija živi in se razmnožuje znotraj rdečih krvnih celic, je  znotrajcelična okužba. Ima izrazito sposobnost, da spremeni svojo gensko podobo, kar ji omogoča, da spremeni svojo fizično obliko in funkcijo, da se prilagodi motnjam v svojem okolju, vključno z antibiotiki. Zato je zdravljenje babezije lahko neoptimalno, neuspešno in povzroči več neželenih stranskih učinkov.

Marca 2021 so raziskovalci z oddelka za molekularno mikrobiologijo in imunologijo univerze Johns Hopkins,  ZDA, ocenili sposobnost 46 zeliščnih zdravil za boj proti babeziji. Študija je vključevala zelišča, kot so cryptolepis, artemisia, alchornea in drugo.

Dr. Bill Rawls v svojem članku pojasnjuje, katera zelišča so se izkazala za najučinkovitejša in razpravlja o pomenu študije za zdravljenje babezije, kadar običajne terapije z zdravili mnogim ljudem ne olajšajo simptomov.

V letu 2020  je skupina raziskovalcev z univerze Johns Hopkins pod vodstvom dr. Zanga objavila študijo, ki je pokazala, da zelišča delujejo prav tako dobro kot antibiotiki pri ubijanju borelije. Tako so ugotovili, da je skupina zelišč, ki je vključevala nekatera prvovrstna zelišča (ki jih dr. Rawsl že vrsto let uporablja v svoji praksi za zdravljenje bolnikov z boreliozo) vključno z japonskim dresnikom / japanese knotweed, mačjim krempljem / cat’s claw, kitajsko čeladnico / chinese skullcap  in med drugimi tudi sladkim pelinom / artemisia annua, nageljnovimi žbicami / clove, delovala  tako dobro kot  antibiotiki za ubijanje borelije.

Pravkar so na univerzi Johns Hopkins izdali študijo o babeziji in dejansko uporabili nekatera od istih zelišč in še nekatera druga ter jih primerjali z antibiotiki. Babezija je pražival / protozoan; je daljni sorodnik malarije. Babezijo so v raziskavi gojili v rdečih krvnih celicah hrčka, nato pa so jo uporabili – to je bila študija v epruveti / študija in vitro.

Preučili so sposobnost zelišč in antibiotikov, da uničijo babezijo. Ugotovili so, da so nekateri najpogosteje uporabljeni antibiotiki dejansko zelo dobro delovali pri babeziji. Vemo pa, da so imeli ti antibiotiki več stranskih učinkov. Preizkusili so tudi ca 50 različnih vrst zelišč. Ugotovili so, da so nekatera  zelišča, ki so bila učinkovita pri boreliji, učinkovita tudi pri ubijanju babezije.

Na vrhu seznama je Cryptolepis. Tega v predhodni študiji borelioze ni bilo, vemo pa, da je dober zoper praživali in je  dokaj dobro protimikrobno sredstvo.  Cryptolepis je tisti (ga v svojih protokolih tudi dr. Rawsl  vedno pogosteje uporablja), ki je  imel zelo dobro učinkovitost – boljšo od antibiotikov proti babeziji.

Nekatera zelišča se dobro obnesejo proti različnim vrstam mikrobov. Tako so v študiji proti babeziji dobro učinkovali tudi japonski dresnik, kitajska čeladnica in sladki pelin ter tudi alchornea. V raziskavo so bila vključena še druga zelišča, ki se niso izkazala tako dobro, vendar so bila vseeno pomembna, na primer česen in andrografis. To so tudi nekatera  osnovna zelišča, ki jih uporablja dr. Rawsl  pri zdravljenju kronične borelioze.

Sladki pelin in nageljnove žbice običajno dr. Rawsl ne da v osnovni  protokol, ker imajo  nekaj toksičnosti. Koristi pa vidimo pri nekaterih drugih zeliščih, ki se res pogosto uporabljajo in imajo  izredno nizko toksičnost. Prednost uporabe zelišč pred katerim koli sintetičnim antibiotikom je torej ta, da zelišča običajno ne uničijo črevesne flore, tako da jih lahko uporabljate dlje časa.

In to je potrebno. Te  zeliščne pripravke morate uporabljati  dolgo časa. Imajo široko pokritost. Tako je bilo res zanimivo videti, da nekatera zelišča, ki delujejo proti boreliji, enako dobro delujejo tudi proti babeziji. In kaže nam, da imajo zelišča na splošno zelo široko pokritost, ker to ni ena kemikalija; gre za spekter na stotine kemikalij v rastlini, ki učinkujejo  in delujejo protimikrobno. Dejstvo, da ta ista zelišča pokrivajo bakterije in praživali, govori o tem, da bodo verjetno pokrivala  še veliko drugih stvari, ki jih lahko prinese kronična borelioza.

In ko vse to združite: nizka toksičnost, dejstvo, da jih lahko uporabljate dolgo časa, dejstvo, da imajo resnično široko pokritost, da uničijo veliko mikrobov in ne uničijo običajne flore – kar je resnično pomembno, te stvari lahko uporabimo kot primarni arzenal proti kronični boreliozi in pri teh pridruženih bakterijah/mikrobih.

In to zato, ker terapije  trajajo  dolgo. Te bakterije / mikrobi so znotrajcelične. Živijo znotraj celic in v celice v resnici nič ne prodre. Šele ko bakterije / mikrobi porabijo celico, ko kanibalizirajo vsa hranila iz celice in se pojavijo, da bi okužile druge celice, je priložnost te mikrobe ubiti. Vztrajati  morate torej zelo dolgo, mesece ali celo leta. In to lahko varno storite z zelišči.

To je res dragocena informacija. Do zdaj smo imeli občutek, da imajo zelišča lepo protimikrobno pokritost. To je bilo dokazano v praksi skozi čas, toda videti pokritost z zelišči posebej  proti mikrobom, s katerimi imamo opravka pri kronični boreliozi, je res izjemna informacija.

Dr. Rawls je zdravnik, ki je boreliozo premagal z naravno zeliščno terapijo. Več o boreliozi lahko izveste v novi najbolj prodajani knjigi dr. Rawlsa, Unlocking Lyme. O osebnem potovanju dr. Rawlsa pri premagovanju borelioze in fibromialgije lahko izveste tudi v njegovem priljubljenem blogu My Chronic Lyme Journey.

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja