0

Prepoznavanje in zdravljenje lajmske borelioze pri majhnih otrocih

Poleg telesnih simptomov lahko lajmska borelioza povzroči tudi vedenjske ali razpoloženjske spremembe pri otrocih.

 

Charlotte Mao, a pediatric infectious disease physician

Avtor: Dr. Charlotte Mao

https://www.lymedisease.org/members/lyme-times/2023-summer-patient-matters/treating-lyme-young-children/

Infektologinja za otroke  dr. Charlotte Mao je zdravnica pediatrinja za nalezljive bolezni, ki  se je izobraževala na medicinski šoli Harvard in otroški bolnišnici v Bostonu. Delovala je tudi v The Dean Center for Tick-borne Illness, Spaulding Hospital, kjer je zdravila otroke s kompleksno boreliozo. Trenutno deluje kot direktorica programov za Invisible International’s Medical Education Initiative.

Navajamo nekaj pogostih vprašanj, s katerimi se srečuje v svoji praksi.

Kaj naj naredim, če na svojem otroku najdem klopa?

“Če opazite klopa, ki se je zaril v vašega otroka, postavite pinceto s tanko konico na mesto, kjer se glava klopa sreča s kožo, nato pa ga hitro izvlecite naravnost ven. Ne prijemajte, stiskajte ali zvijajte  klopa. Nato ga položite v plastično vrečko z majhnim kosom vlažne papirnate brisače. Območje ekstrakcije in roke si temeljito umijte z milom in vodo.

Razmislite o tem, da bi klopa poslali v laboratorij za testiranje, da ugotovite vrsto klopa in kateri mikrobi so v njem. Ker so trenutni presejalni testi za lajmsko boreliozo nezanesljivi v prvih nekaj tednih po ugrizu (toliko časa traja, da človek razvije protitelesa, ki jih je mogoče izmeriti), lahko rezultati vašemu zdravniku zagotovijo koristne informacije, zlasti če vaš otrok pozneje razvije simptome. Na spletu lahko ugotovite, katere vrste klopov prenašajo različne povzročitelje bolezni. Lajmsko boreliozo prenašajo črnonogi klopi, Ixodes scapularis v vzhodnih Združenih državah in Ixodes pacificus na zahodu.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da traja vsaj 36 ur, da pritrjeni klop prenese bakterijo borelije na gostitelja, ker je to najmanjši čas, ki je potreben, da te bakterije potujejo od klopovega srednjega črevesa do njegovih žlez slinavk.

Čas je ključnega pomena pri preprečevanju resne bolezni, ki jo prenašajo klopi. Na endemičnih območjih z boreliozo osebno svetujem staršem, naj začnejo s preventivnim zdravljenjem z antibiotiki, preden se rezultati testiranja klopov vrnejo, v 48 do 72 urah po pritrditvi.

Do prenosa lahko pride v nekaterih primerih s krajšim trajanjem pritrditve, še posebej, če ga vbode delno hranjen klop, ki že ima bakterijo borelije v slini iz prejšnje pritrditve.

To se zgodi pri približno 5 do 10 odstotkih okuženih klopov, pravi odkritelj  bakterije borelije, Willy Burgdorfer. Drugi mikrobi, ki jih prenašajo klopi, kot je potencialno smrtonosni virus povasan, se lahko prenesejo že v 15 minutah po pritrditvi klopa.

V naslednjem mesecu pozorno opazujte otroka glede simptomov, kot so razširjena kožna lezija/madež na mestu ugriza, zvišana telesna temperatura, slabo počutje, glavobol, blaga okorelost vratu, bolečine v mišicah ali sklepih. Če se pojavijo simptomi, obiščite svojega pediatra.”

Kako lahko vem, ali ima moj otrok boreliozo?

“Zgodnji znaki borelioze vključujejo gripi podobne simptome, kot so zvišana telesna temperatura (pogosto blaga), mrzlica, bolečine v glavi in vratu, bolečine v telesu (mišice in sklepi), slabo počutje in utrujenost. Na žalost lahko te simptome zamenjamo za razdražljivost ali virusne okužbe, kot sta gripa ali COVID.

Preverite, ali ima vaš otrok izpuščaj zaradi borelioze, in ne pozabite pregledati lasišča in predelov kožnih gub (dimlje, pazduhe, za koleni in ušesa). Vsakdo ne dobi klasičnega “bikovega” madeža. Pogostejši je razširjeni madež brez osrednje osvetlitve. Na internetu lahko najdete nekaj vzorčnih slik madežev.

Druge klasične  manifestacije borelioze, ki se lahko razvijejo, vključujejo šibkost ali paralizo obraznih mišic (Bellova paraliza); intenzivni glavoboli, otrplost, mravljinčenje ali šibkost okončin (nevropatija); težave z očmi in srcem (zlasti motnje srčnega ritma); in otekanje sklepov ali bolečine. Gastrointestinalni simptomi, ki so na splošno premalo ocenjeni kot možne manifestacije borelioze, lahko vključujejo slabost, bolečine v trebuhu, bruhanje, izgubo apetita, gastroparezo (paraliza želodca) in/ali zaprtje”. 

Kateri so simptomi borelioze v pozni fazi?

“Fizični zapleti lahko vključujejo sklepe, živčni sistem in oči. Boreliozni artritis najpogosteje prizadene enega ali več velikih sklepov, zlasti kolena. Lahko pa prizadene tudi čeljust (temporomandibularni sklep ali TMJ) in občasno majhne sklepe prstov na rokah in nogah. Utrujenost in bolečine so pogosti pri pozni in zgodnji bolezni.

Borelioza lahko povzroči tudi vedenjske ali razpoloženjske spremembe pri otrocih. Nekateri otroci razvijejo nevropsihiatrične manifestacije, kot so anksioznost, depresija, napadi panike ali obsesivno-kompulzivne motnje. Vsi ti simptomi lahko pridejo in izginejo, kar lahko zmede bolnika, njegovo družino in učitelje. Vendar verjemite, da svojega otroka najbolje poznate, in če sumite na borelizo obiščite svojega pediatra”.

Kateri so najboljši testi za boreliozo?

“Diagnozo  borelioze je treba končno postaviti na podlagi večplastne klinične ocene z laboratorijskimi testi, ki veljajo  za podporne (ali ne), vendar ne dokončne. Moja diagnostika temelji na obsežni zdravstveni anamnezi, fizičnem pregledu in diagnostičnem testiranju za druge možne razlage, poleg borelioze.

Pri testiranju raje uporabljam specializirane laboratorije za boreliozo, ki nudijo več diagnostičnih informacij kot standardni komercialni laboratoriji. Še posebej mi je všeč Medical Diagnostics Laboratory (MDLab – Laboratorij za medicinsko diagnostiko) za testiranje imunoblot. Imunobloti zaznajo prisotnost protiteles proti specifičnim beljakovinam mikroorganizma, ki se razvijejo po tem, ko je bila oseba izpostavljena tarčnemu kužnemu organizmu. Ko so ta protitelesa odkrita, jih je mogoče videti kot temne trakove na blotni membrani ali sistemu za slikanje.

Poročila o imunoblotu MDLab vključujejo rezultate detekcije za več kot 10 pasov borelije, ki jih določa CDC (Center for Disease Control and Prevetion) in fotografijo pacientovega dejanskega madeža z objektivno oceno optične gostote, ki razvršča intenzivnost vsakega zaznanega pasu. V nekaterih primerih lahko šibkejši trakovi, ki ne dosegajo laboratorijskega praga pozitivnosti, še vedno zagotovijo koristne klinične informacije, kar poveča sum na preteklo ali sedanjo okužbo z borelijo”.

Kakšen je vaš pristop k zdravljenju majhnih otrok?

“Kot  infektologinja običajno obravnavam otroke, ki jih je že zdravil njihov pediater, a imajo še vedno simptome po standardnem zdravljenju. Ti bolj zapleteni primeri pogosto zahtevajo individualiziran pristop.

Če otrok še ni prejel začetne terapije z antibiotiki za boreliozo, začnem s priporočenimi oralnimi antibiotiki – doksiciklinom, amoksicilinom ali cefuroksimom. Medtem, ko doksiciklina tradicionalno niso predpisovali otrokom, mlajšim od 8 let, zaradi nevarnosti obarvanja zob, so študije pokazale, da je tveganje za obarvanje zob veliko manjše pri doksiciklinu kot pri starejših tetraciklinih.

Ameriška akademija za pediatrijo zdaj pravi, da se doksiciklin lahko varno uporablja pri otrocih, mlajših od 8 let, za kratek čas, do 21 dni. Predvsem je doksiciklin že dolgo zdravilo izbire, ne glede na starost, za klopne rikecije, kot so anaplasma, ehrlihija in mrzlica skalnega gorovja.

Pri akutnih težavah s centralnim živčnim sistemom, kot je boreliozni meningitis, predpišem priporočene intravenske antibiotike (običajno ceftriakson), ki učinkoviteje dosežejo terapevtske ravni zdravila v možganih in centralnem živčnem sistemu. Za boreliozni artritis uporabljam tudi intravenski ceftriakson, če simptomi po dveh ciklusih oralnih antibiotikov ne izginejo.

Da bi se izognil črevesnim težavam, predpisujem probiotike in spremljam neželene učinke, kot je driska”.

Kaj pa, če se simptomi po zdravljenju nadaljujejo?

“V ZDA je znano, da klopi prenašajo 18 ali več mikrobov, ki povzročajo bolezni in včasih lahko sočasne okužbe povzročijo dolgotrajne simptome, tudi po priporočenem zdravljenju borelioze.

Med nespecifičnimi manifestacijami borelioze in drugimi okužbami, ki jih prenašajo klopi, obstaja precejšnja stopnja prekrivanja, vendar obstajajo določeni simptomi, ki so pogostejši pri specifičnih sočasnih okužbah. Rutinsko testiram za bartonello, babezijo, anaplasmo/erlihio in borelijo miyamotoi, če otrok tega testiranja še ni opravil.

Bartoneloza, premalo prepoznana bakterijska okužba, ki jo lahko prenašajo bolhe, uši ali z mačjimi praskami/ugrizi, lahko povzroči številne simptome, od katerih se nekateri prekrivajo s simptomi borelioze. Ti lahko vključujejo vročino, otekle bezgavke, povečana jetra ali vranica, kožne “sledi”, ki so lahko podobne strijam ali praskam, madeže, ki pridejo in oddidejo, nevropsihiatrične simptome, zlasti anksioznost, napade panike, epizode jeze/agresije/besa in obsesivno-kompulzivne motnje.

Drugi možni simptomi vključujejo tresenje/tremor/sunkovite gibe, nenadno mišično oslabelost (npr. “popuščanje nog”), občutek notranjih vibracij, krče, mišično-skeletne bolečine, vključno v podplatih ali golenicah (slednja je opisana značilnost, ki jo povzroča bartonella quintana), bolečine v trebuhu in težave z očmi, vključno z uveitisom- vnetjem znotraj očesa  in retinitisom- izgubo vida in slepoto (oba opažena tudi pri boreliozi).

Laboratorijski izvidi, ki jih občasno opažamo pri bartonelli, običajno blagi, vključujejo zmanjšanje števila belih krvnih celic, povečano število eozinofilcev ali monocitov, hemolitično anemijo (redko); povečano raven C-reaktivnega proteina in zvišanja jetrnih encimov.

Pogosti simptomi babezioze, ki jih povzroča parazit, ki okuži rdeče krvne celice, vključujejo nočno ali dnevno potenje, vročino (lahko visoko), mrzlico, utrujenost, slabo počutje, hemolitično anemijo in nizke trombocite. Manj pogosti simptomi vključujejo glavobol, suh kašelj, težko dihanje (včasih opisano kot “lakota po zraku”), slabost, bolečine v trebuhu, bruhanje in drisko.

Pri kombinaciji nizkega števila belih krvnih celic in trombocitov sumim na anaplasmo ali erlihijo.

Vedno sprašujem o dejavnikih, ki povečujejo tveganje za ponovno izpostavljenost/okužbo, kot so hobiji na prostem (pohodništvo, kampiranje, vrtnarjenje) ter izpostavljenost živalim in krvosesim žuželkam, kot so klopi, bolhe in uši.

Pri otroku s trdovratnimi simptomi po priporočenem(-ih) režimu(-ih) zdravljenja raziskujem tudi možnost pomanjkanja hranil/vitaminov ali toksične izpostavljenosti okolja, kot so zgradbe, poškodovane z vodo in kontaminirane s plesnijo. Toksini ali mikotoksini plesni, ki jih proizvajajo nekatere vrste plesni, lahko zapletejo boreliozo ali sočasne okužbe, tako da povzročijo prekrivajoče se simptome ali negativno vplivajo na odziv na zdravljenje.

Odločitev o uvedbi dodatne protimikrobne terapije pri bolnikih s trdovratnimi ali ponavljajočimi se simptomi po standardnem zdravljenju borelioze, je sporno vprašanje. V skladu s smernicami za zdravljenje večine večjih medicinskih združenj ni dobrih dokazov, da te vztrajne simptome “po zdravljenju” povzroča aktivna okužba, ki bi ji lahko koristila dodatna protimikrobna terapija. Tema je preveč zapletena, da bi jo obravnavali tukaj, vendar bom rekla preprosto, da se ne strinjam s to splošno izjavo. Vprašanje, kako najbolje zdraviti to podskupinao bolnikov, je področje, ki zahteva več raziskav in financiranja”.

Noseča sem. Ali lahko prenesem lajmsko boreliozo na svojega nerojenega otroka?

“Okužbe z borelijo se lahko prenesejo z noseče matere na njenega dojenčka. Kako pogosto se to zgodi in razpon možnih zdravstvenih tveganj za dojenčka/otroka nista natančno ugotovljena. Dosedanje študije kažejo bistveno manj neželenih učinkov pri zdravljenih nosečnicah v primerjavi z nezdravljenimi nosečnicami. To je še eno področje, ki je bilo premalo raziskano in zahteva več raziskovalne pozornosti in financiranja”.

Svoje otroke pošiljam v poletni tabor. Kakšen nasvet, kako jih ohraniti varne?

“Priporočam, da oblačila predhodno poškropite s permetrinom, da preprečite klope. To običajno ostane učinkovito od šest do osem pranj. Naj spakirajo repelente proti žuželkam in ne pozabite jih naučiti preverjanja klopov”.

Kateri vir lahko dam otrokovemu pediatru, da izve več o bolezni, ki jo prenašajo klopi?

“Invisible International je ustvaril prvo platformo za stalno medicinsko izobraževanje, ki se osredotoča na bolezni, ki jih prenašajo klopi. Ima akreditacijo Ameriške akademije družinskih zdravnikov. Tečaji na tej platformi so zdravnikom in drugim ponudnikom na voljo brezplačno. Izvedite več in to delite s pediatrom svojega otroka. Invisible’s Medical Education Initiative podpira fundacija Montecalvo.

Opomba urednika: Vsi vključeni zdravstveni podatki temeljijo na osebni izkušnji. Za vprašanja ali skrbi glede zdravja se posvetujte z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem”.

 

 

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja