0

Lajmska borelioza in živčni / nevrološki sistem

 

Lyme and the Nervous System

Dr. Jaban Moore, 25.07.2023

Kaj je borelioza?

Borelioza je zapletena in potencialno izčrpavajoča bolezen, ki jo prenašajo klopi, povzroča pa jo bakterija spiroheta Borrelia burgdorferi in v nekaterih primerih druge sorodne vrste borelije. Na človeka se prenaša predvsem z ugrizi okuženih črnonogih klopov (Ixodes scapularis in Ixodes pacificus), ki jih običajno najdemo v gozdnatih in travnatih območjih – toda boreliozo lahko zdaj najdemo povsod! Najdena je bil v vseh 50 državah (op. ZDA)!

Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta ključnega pomena za preprečevanje napredovanja bolezni, saj lahko nezdravljeni primeri povzročijo resne zaplete, ki prizadenejo več organskih sistemov, vključno z živčevjem (op. nevrološkim sistemom)!

Kako borelioza vpliva na živčni/nevrološki sistem?

Vpliv borelioze presega njene začetne lokalizirane manifestacije, saj se lahko bakterija razširi po telesu, vključno s centralnim živčnim sistemom (CŽS). Interakcije med Borrelio burgdorferi in živčnim sistemom lahko povzročijo različne nevrološke simptome. Sposobnost bakterije, da prečka krvno-možgansko pregrado, lahko sproži vnetje živcev, ki vodi do vrste nevroloških manifestacij, kot so meningitis, encefalitis in celo periferna nevropatija. Poleg tega lahko borelioza povzroči motnje v delovanju nevrotransmiterjev, vpliva na zaznavanje bolečine, uravnavanje razpoloženja in kognitivne procese!

5 načinov, kako borelioza povzroči dizregulacijo živčnega / nevrološkega sistema

Vnetje živcev: bolezni, ki jih prenašajo klopi, kot je borelioza, lahko sprožijo vnetne odzive v živčnem sistemu. Ko okuženi klopi prenašajo patogene, kot je Borrelia burgdorferi, v krvni obtok, lahko ti povzročitelji prestopijo krvno-možgansko pregrado in povzročijo vnetje v možganih in hrbtenjači. To vnetje lahko povzroči simptome, kot so glavoboli, kognitivne motnje in bolečine v živcih.  V moji kliniki sta PANS/PANDAS in borelioza velikokrat sočasna. (op. t.j.  pediatrični nenadni nevropsihiatrični sindrom pri otrocih in mladostnikih; simptomi lahko vključujejo nenadno in hudo poslabšanje vedenja, obsesivno-kompulzivne simptome, tics- nenamerna gibanja, anksioznost, depresijo, težave s spanjem, simptome podobne avtizmu in druge nevropsihiatrične težave).

Nepravilnosti avtonomnega živčnega sistema (AŽS): bolezni, ki jih prenašajo klopi, lahko prizadenejo avtonomni živčni sistem, kar povzroči disfunkcijo AŽS. Dizregulacija simpatičnih in parasimpatičnih vej AŽS lahko povzroči različne simptome, kot so nepravilnosti srčnega utripa, nihanja krvnega tlaka, prebavne motnje in nepravilnosti pri znojenju.  Borelioza je pogosto spregledan vzrok za disfunkcijo AŽS – zlasti v krajih, kjer borelioza ni dobro prepoznana.

Odziv na stres in imunsko funkcija: nevrološki sistem, zlasti os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (HPA), je osrednjega pomena za odziv telesa na stres. Pri boleznih, ki jih prenašajo klopi, lahko kronični stres zaradi okužbe povzroči dizregulacijo osi HPA in povzroči spremenjeno delovanje imunskega sistema. Stresni hormoni, zlasti kortizol, lahko vplivajo na imunski odziv, kar vodi do imunosupresije in zmanjšane sposobnosti za boj proti okužbi.

Spanje in cirkadiani ritmi: nevrološki sistem uravnava cikel spanja in budnosti prek suprahiazmatskega jedra v možganih. Pravilno spanje in upoštevanje cirkadianih ritmov sta bistvenega pomena za zdravljenje in delovanje imunskega sistema. Motnje spanja in cirkadiane motnje pri boleznih, ki jih prenašajo klopi, lahko negativno vplivajo na proces zdravljenja.

Torej, kako vi uravnavate svoj nevrološki sistem z boreliozo?

Pri ozdravljenju borelioze, je nujno, da se spopadete s kroničnim stresom, saj borelioza poruši naravno ravnovesje vašega živčnega sistema. Za uravnavanje živčnega sistema pri boreliozi (ali katero koli prikriti okužbi) priporočam:

Spletni program: Primal Trust Academy.

Dihalne tehnike:  4-7-8 dihanje (ko ste pod stresom).

Vaje za vagusni živec, kot so grgranje, brnenje in petje (za stimulacijo avtonomnega živčnega sistema).

Ozemljitev (ponovna povezava z naravo).

Prehranjevanje z bio hrano (meso, zelenjava, sadje, jajca, maslo itd.) Uživanje hrane, bogate s hranili, pomaga umiriti nevrološki sistem.

Poskusite s terapevtskimi tehnikami EMDR (desentizacija in ponovno procesiranje s premikanjem oči) ali nevrofeedbackom (z napravami z merjenjem aktivnosti možganov, da jim  lahko nato posameznik prilagodi svoje aktivnosti), če je potrebno zdravljenje zaradi travme.

Pri zdravljenju borelioze je pomembno uravnavanje živčnega sistema od začetka do konca zdravljenja. Ne samo, da vam bo to kratkoročno pomagalo, ampak je uravnavanje živčnega sistema neprecenljiva življenjska veščina.

Pod črto

Borelioza lahko prizadene številne dele telesa, vključno z živčnim / nevrološkim sistemom. Podpora živčnemu sistemu lahko okrepi imunski sistem in pomaga ohranjati ravnovesje, zaradi česar je še posebej koristna za vse z boreliozo.

O avtorju

Dr. Jaban Moore je doktor kiropraktike iz Kansas Cityja, (op.ZDA), ki online dela s strankami s protokoli funkcionalne medicine (celostnega oziroma holističnega zdravljenja), da jim pomaga pri premagovanju kroničnih zdravstvenih stanj in simptomov. Pri 25 letih je od nagrajenega študentskega športnika postal nezmožen vstati iz postelje. Obiskal je nešteto zdravnikov, da bi rešil svoje izčrpavajoče simptome, vendar so mu zdravniki dali le “obliže”, ki niso rešili njegovih težav. Kasneje so mu diagnosticirali boreliozo. Ko je premagal to kompleksno okužbo, je svojo prakso posvetil Redefining Wellness Centru, ki strankam pomaga odkriti temeljne vzroke za njihove kronične simptome. Dr. Moore je specializiran za boreliozo, sočasne okužbe z boreliozo, PANS/PANDAS, avtizem, parazitske okužbe, toksičnostjo iz okolja in mitohondrijsko podporo. Dr. Moore in njegova ekipa v The Redefining Wellness Center delajo s strankami online.

Obiščite njegovo spletno mesto, kjer lahko pridobite dostop do izobraževanja, videov v živo in brezplačnih programov. Poleg tega lahko rezervirate brezplačen klic, če vas zanima sodelovanje z dr. Mooreom.

 

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja