0

Kombinirane antibiotične terapije naj bi bile sposobne izkoreniniti lajmsko boreliozo

Vir: https://www.bayarealyme.org/blog/combination-antibiotic-therapies-may-be-capable-of-eradicating-lyme-disease-according-to-investigational-study-funded-by-bay-area-lyme-foundation/

Kombinirane antibiotične terapije naj bi bile sposobne izkoreniniti lajmsko boreliozo, kot kaže raziskava, financirana s strani Fundacije za lajmsko boreliozo v zalivskem območju v ZDA Bay Area Lyme Foundation.

Študija potrjuje odkrite persistentne bakterije borelioze v vzorcih tkiv in kaže na potrebo po novih kliničnih študijah uporabe kombiniranih antibiotikov pri zdravljenju persistentne / kronične  borelioze.

Portola Valley, Kalifornija, 21. november 2023 – Bay Area Lyme Foundation, ki je vodilni javni sponzor za raziskave  borelioze v ZDA, je objavila rezultate laboratorijske raziskave, objavljene v recenziranem znanstvenem časopisu Frontiers in Microbiology (vir).

Raziskava je odkrila v raziskovalnem modelu sedem kombiniranih terapij, ki delujejo bolje kot monoterapije z enojnim antibiotikom pri  zdravljenju persistentne / kronične  borelioze.

Te kombinirane terapije so bile sposobne izkoreniniti bakterije borelij iz vzorcev tkiv. Študijo je izvedla članica znanstvenega sveta Bay Area Lyme Foundation, dr. Monica Embers skupaj z drugimi raziskovalci z univerze Tulane.

Naši rezultati podpirajo izkušnje bolnikov z lajmsko boreliozo, katerih simptomi  niso prenehali  po standardnem tretmaju z  antibiotiki in ti novi podatki kažejo, da bi bilo treba preučiti kombinirano terapijo v kliničnih študijah za zdravljenje persitentne / kronične  borelioze pri ljudeh,” je dejala Embers, docentka mikrobiologije in imunologije ter direktorica raziskav bolezni, prenosljivih s klopi, na Nacionalnem raziskovalnem centru za primatologijo univerze Tulane.

Čeprav nobena monoterapija z enojnimi antibiotiki ni izkoreninila persistentne / kronične  okužbe v tej raziskavi, so nekatere kombinacije že odobrenih antimikrobnih zdravil s strani FDA,  uspele izkoreniniti bakterije.

Konkretno so štiri različne dvojne kombinacije antibiotikov (doksiciklin in ceftriakson; dapson in rifampicin; dapson in klofazimin; doksiciklin in cefotaksim) ter tri trojne kombinacije antibiotikov in antimikrobnih sredstev (doksiciklin, ceftriakson in karbomycin; doksiciklin, cefotaksim in loratadin; dapson, rifampicin in klofazimin) izkoreninile persistentne okužbe z Borrelia burgdorferi, to je bakterijo, ki povzroča lajmsko boreliozo.

“Brez FDA odobrenega zdravljenja persistentne / kronične borelioze bodo ti podatki prinesli zelo potrebno upanje približno 2 milijonoma Američanov, ki živijo s simptomi, kot so kronična bolečina, utrujenost in kognitivne motnje zaradi te grozne bolezni,” je dejala Linda Giampa, izvršna direktorica Bay Area Lyme Foundation. “Pomembno je, da gre za še eno študijo, ki dokazuje obstoj persistentne / kronične  okužbe po standardnem tretmaju z  antibiotiki.”

V tej laboratorijski raziskavi so v vzorcih tkiva po 28-dnevni monoterapiji z enojnim antibiotičnim zdravljenjem odkrili bakterijo Borrelio burgdorferi, kar podpira prejšnje podatke, ki kažejo, da lahko bakterije ostanejo / persistirajo po standardnem zdravljenju. Nasprotno, živih bakterij Borrelia burgdorferi niso zaznali v kulturah tkiva po uporabi sedmih kombinacij antibiotikov.

Prejšnje laboratorijske raziskave, financirane s strani Bay Area Lyme Foundation so prav tako ugotovile, da nekatera druga sredstva, vključno z naravnimi rastlinami (natural botanicals) (vir), kažejo obete v uničevanju  bakterije Borrelia burgdorferi in presegajo običajno predpisane antibiotike.

Laboratorijsko raziskavo je omogočil program raziskovalnih štipendij za znanstvene raziskave Bay Area Lyme Fundation, ki vključuje podporo s strani Project Lyme.

O lajmski boreliozi

Je najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašako klopi v ZDA ( op. tudi po svetu in Sloveniji). Gre za okužbo, ki lahko povzroča invalidnost in jo povzročajo bakterije, prenesene s piki okužene klopa na ljudi in živali ter se lahko prenaša tudi z nosečnice na nerojenega otroka. Če se zdravi pravočasno, je večina primerov borelioze učinkovito ozdravljiva, vendar je pogosto napačno diagnosticirana zaradi pomanjkanja ozaveščenosti in nezanesljivih diagnostičnih testov. Po statističnih podatkih iz leta 2018, ki jih je objavil CDC, vsako leto v ZDA zabeležijo skoraj 500.000 novih primerov  borelioze. Zaradi težav pri diagnosticiranju in zdravljenju  borelioze, po ocenah Bay Area Lyme Foundation,  do dva milijona Američanov trpi zaradi vpliva njene hude dolgoročne simptomatike in zapletov.

 O Bay Area Lyme Foundation

Je nacionalna organizacija, ki se zavzema za enostavno diagnozo in preprosto zdravljenje  borelioze in je vodilni javni neprofitni sponzor inovativnih raziskav borelioze v ZDA. Organizacija (501c3) s sedežem v Silicijevi dolini sodeluje z vrhunskimi znanstveniki in ustanovami, da pospeši medicinske preboje pri lajmski  boreliozi. Poleg tega se zavezuje zagotavljati zanesljive informacije na osnovi dejstev, tako da bi bili preventivni ukrepi in pomembnost zgodnjega zdravljenja splošno poznani. Ključna donacija iz sklada The LaureL STEM FUND krije stroške dela in omogoča, da gredo vsi  prispevki donatorjev Bay Area lyme Foundation  neposredno  za raziskave in programe preventivnega ukrepanja.

Za več informacij o lajmski boreliozi ali sodelovanju obiščite www.bayarealyme.org ali  pokličite na +1 650-530-2439.

Kontakt za medije: Tara DiMilia Telefon: +1 908-369-7168 Tara.DiMilia@tmstrat.com

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja