0

Napredno slikanje kaže, da je možganska megla, povezana z lajmsko boreliozo, resnična

 

Nancy Dougherty, Raziskovalni center za boreliozo, Johns Hopkins Medicine

https://www.lymedisease.org/lyme-related-brain-fog-is-real/

V ZDA zboli vsako leto za lajmsko  boreliozo približno 476.000 ljudi. Ocenjuje se, da od teh 10–20 % trpi za težjimi simptomi, ki presegajo akutno fazo okužbe. Vztrajni simptomi vključujejo hudo utrujenost, bolečino in kognitivne težave. Na žalost je te simptome težko potrditi s trenutnimi diagnostičnimi testi.

Zdravstveni delavci pacientom pogosto rečejo: “Vaši testi so normalni, to je v vaši glavi” (ali  psihosomatski). Raziskovalci pa so odkrili, da je z uporabo naprednejših načinov slikanja mogoče objektivno odkriti možganske spremembe pri bolnikih z boreliozo.

Na primer, klinični raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins so uporabili novo PET slikanje, funkcionalno MRI (fMRI) in difuzijsko tenzorsko slikanje (DTI) za odkrivanje vnetnih, funkcionalnih in strukturnih nepravilnosti v možganih bolnikov z lajmsko boreliozo v primerjavi z zdravimi kontrolnimi osebami. Njihove ugotovitve kažejo, da so možganske spremembe, povezane z boreliozo, biološke in merljive, ne psihosomatske. Ta odkritja so pomembna, vendar zdravniški skupnosti še niso dobro poznana ali splošno dostopna kliničnim zdravnikom.

Kaj pomeni “možganska megla”?

Možganska megla je izraz, ki se uporablja za opisovanje težav s kognitivnimi funkcijami, kot so delovni spomin, osredotočanje, koncentracija, načrtovanje, organiziranje, priklic besed, hitrost obdelave in psihična  utrujenost.

Delovni spomin omogoča hitro opravljanje nalog ali enostavno reševanje problema brez iskanja informacij. To vključuje hitro učenje novega računalniškega programa ali uporabo imen ali številk za rutinsko opravilo.

Psihična utrujenost je podobna temu, kako se nekdo počuti po dolgem testu, ki zahteva zapomnitev podrobnih informacij ali opravljanje zapletene miselne naloge, ko nima dovolj spanca.

Kakšne so omejitve trenutnih kliničnih testov za možgansko meglo, povezano z lajmsko boreliozo?

Bolniki z  lajmsko boreliozo pogosto doživljajo možgansko meglo, vendar jo je težko zaznati, ker so lahko kognitivni primanjkljaji preveč subtilni, da bi jih lahko  odkrili standardni diagnostični testi. Običajni krvni testi borelioze so pri encefalopatiji ali možganski megli normalni (CBC- popolna krvna slika; CMP: ledvice, jetra, glukoza, ščitnica; ESR, CRP).

Krvni test v serumu za seropozitivnost protiteles IgG Borrelia burgdorferi na dveh nivojih je lahko negativen pri bolnikih, kot so tisti, ki so bili v preteklosti zdravljeni z antibiotiki. Klinično razpoložljiva MRI slika je običajno normalna ali kaže nespecifične spremembe. Tudi izvidi preiskave cerebrospinalne tekočine so običajno normalni. V nekaterih primerih lahko likvorna tekočina pokaže znake blage oblike encefalomielitisa, vendar je to redko.

Formalno kognitivno testiranje z nevropsihologom za opredelitev vrste in resnosti kognitivnih težav je lahko bolj koristen pristop. Pokazalo se je, da sta delovni spomin in hitrost obdelave prizadeta pri bolnikih z lajmsko boreliozo, ki uporabljajo standardizirane nevropsihološke ukrepe. Vendar so kognitivne težave, o katerih poročajo bolniki, subjektivne, bolniki in kliniki pa iščejo objektivne meritve kognitivnega upada.

Kaj razkriva naprednejše nevroslikanje?

Nestandardne raziskovalne tehnologije nevroslikanja so odkrile izrazite biološke nepravilnosti pri bolnikih z lajmsko boreliozo v primerjavi z zdravimi kontrolnimi osebami. Študija PET slikanja možganov univerze Columbia (2009) je odkrila hipometabolizem pri encefalopatiji, povezan z lajmsko boreliozo. Študija PET slikanja možganov na Medicinski fakulteti Johns Hopkins (2018) je pokazala povečano vnetje in aktivacijo glije pri bolnikih s trajnimi simptomi, povezanimi z lajmsko boreliozo. Študija slikanja nevronov na Medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins iz leta 2022 je uporabila skeniranje možganov fMRI in DTI v povezavi med seboj. Ti pregledi so odkrili osupljive funkcionalne nepravilnosti kot tudi izrazite strukturne spremembe v beli možganski snovi bolnikov z lajmsko boreliozo.

Kakšen je pomen teh ugotovitev nevroslikanja?

Dr.John Aucott, direktor raziskovalnega centra za boreliozo Johns Hopkins Medicine in izredni profesor medicine na Medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins, pojasnjuje: »Vzroka za trdovratne simptome, povezane z lajmsko boreliozo, običajno ni mogoče identificirati z rednimi MRI, CT skeniranjem ali krvnimi preiskavami. Vendar pa so v raziskovalnem okolju bolj izpopolnjeni pristopi slikanja PET, fMRI in DTI odkrili pomembne objektivne nepravilnosti v možganih bolnikov z lajmsko boreliozo v primerjavi z zdravimi kontrolnimi osebami.

Cherie Marvel, doktorica znanosti, glavna avtorica študije fMRI/DTI in izredna profesorica oddelka za nevrologijo in psihiatrijo na Medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins, opisuje fMRI kot “kvantitativni ‘test možganske obremenitve’, ki meri delovanje možganov med kognitivnimi nalogami.”

Dr. Marvel pojasnjuje, da “pregledi možganov kažejo, da možgani bolnikov z lajmsko boreliozo delujejo težje kot običajno in nepričakovano z aktiviranjem bele snovi v čelnem režnju, da bi poskušali ohraniti normalno delovanje.”

DTI, merilo strukturne celovitosti možganov, potrjuje nenormalnosti v istih regijah bele snovi, kot so opažene pri skeniranju fMRI.

Ti novi rezultati nevroslikanja zagotavljajo novo objektivno potrditev biološke podlage za možgansko meglo, o kateri poročajo bolniki z boreliozo, vključno z okvaro delovnega spomina in počasnejšo hitrostjo obdelave.

Ugotovitve kažejo, da je možganska megla, povezana z boreliozo, resnična in verjetno posledica nenehnega nevrovnetja, ki povzroča disfunkcijo možganov.

Potrebnih je več raziskav, da bi bolje razumeli diagnostične in terapevtske posledice teh pomembnih odkritij ter da bi v kliniko prinesli nova spoznanja in naprednejša orodja za pomoč bolnikom. Ugotovitve naprednega nevroslikanja možganov, povezane z lajmsko  boreliozo, so lahko pomembne za druge kronične bolezni, povezane z okužbo, kjer je pomembno tudi nevrovnetje, vključno z dolgotrajnim COVID in ME/CFS.

Nancy Dougherty je svetovalka za izobraževanje in komunikacije v raziskovalnem centru za boreliozo Johns Hopkins Medicine. Sledite ji na Twitterju: @NancyNDougherty.

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja