0

Marty Ross MD: O koronavirusu (Covid-19) in boreliozi

Veliko pacientov s (kronično) boreliozo se sprašuje, kako nevarna je lahko dodatna okužba s Covid-19.  Objavljamo povzetek članka dr. Martya Rossa, ki se s temi vprašanji dnevno srečuje v svoji klinični praksi v ZDA.

Mnogi ljudje z boreliozo in brez nje se bojijo koronavirusa, imenovanega tudi Covid-19. Omenjeni doktor v skladu s svojo prakso pri zdravljenju borelioze  v Seattlu, ZDA  odgovarja na vprašanja, kaj naj človek stori, da se zaščiti in okrepi svoj imunski sistem. Mnogi se sprašujejo, ali imunska disregulacija, ki jo povzroča borelioza, poveča možnosti za okužbo z virusom, hude primere ali celo smrt.

Resnost koronavirusa

Prvič, večina ljudi, ki se okuži s Covidom-19, ima blag do zmeren potek bolezni. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) sedaj dejansko navaja, da do 25 odstotkov ljudi, ki se okužijo s Covidom-19, nima nobenih simptomov bolezni.

Ko je  3.4.2020 prvič napisal ta članek, so obstajale številne različne ocene smrtnosti za Covid-19. Te ocene so se gibale od 1,4 do 3,4 odstotka. Po podatkih Worldometra  znaša trenutno stopnja smrtnosti v ZDA 3 odstotke. Za primerjavo je le-ta pri sezonski gripi od  0,1 do 0,2 odstotka.

Čeprav te statistike izgledajo slabo, verjetno preveč dramatično ocenjujejo resnost bolezni.  Zdi se, da mnogi z boleznijo ostanejo neodkriti. Če bi natančno prešteli vse okužene ljudi, bi to število zmanjšalo navedeno stopnjo smrtnosti in stopnjo hudo obolelih.

Kaj pa osebe z boreliozo in Covidom-19?

Večina ljudi z boreliozo nima večjih težav z obvladovanjem te okužbe kot katera koli druga oseba. Borelija lahko ovira imunski sistem v boju proti boreliozi. To pa ne pomeni, da je imunski sistem oviran glede boja proti drugim klicam/mikrobom, kot so novi ali celo običajni virusi, kot je gripa.

Medtem ko večina bolnikov z boreliozo nima na široko okrnjenega imunskega sistema glede okužb z vsemi ostalimi mikrobi, pa ga nekateri imajo. Majhen odstotek bolnikov z boreliozo je imel v preteklosti večje število okužb z virusi, ki so se pojavili, ali pa se zaradi vsake virusne ali bakterijske okužbe  močno okužijo in zbolijo. Te vrste bolniki z boreliozo bi lahko doživeli, vendar v resnici tega ne vemo, vrsto imunosupresije, zaradi katere je tveganje za slab izid s Covidom-19 večje.

 

Dejavniki tveganja za slab rezultat pri Covidu-19

Ljudje z visokimi dejavniki tveganja za resno bolezen ali smrt s Covidom-19 bi morali sprejeti ukrepe za omejitev okužbe. Zdravstvena stanja z visokim tveganjem vključujejo: sladkorno bolezen, srčne bolezni, kot je kongestivno srčno popuščanje, pljučne bolezni, kot so kronični bronhitis, astma, emfizem in poškodbe zaradi kajenja, imunosupresijo zaradi kemoterapije ali drugih bolezni (ta kategorija lahko vključuje majhen odstotek bolnikov z boreliozo).

Preprečite okužbo s Covidom-19

Obstaja nekaj preprostih korakov, s katerimi lahko ljudje preprečimo okužbo. To so običajno priporočila institucij za javno zdravje.

 

Fizično se distancirajte

Stojte vsaj meter in pol  stran od drugih. To zmanjša možnosti za stik s kapljicami zaradi izdihovanja in kapljicami sluznice, ki prenašajo virus. Nekateri temu pravijo “socialno distanciranje” oziroma “fizično distanciranje”.

Študije kažejo, da se virusi širijo pri daljši izpostavljenosti osebe, in sicer 15 minut ali več eni ali več osebam, ki imajo Covid-19. Dejavnosti v prenatrpanih notranjih prostorih, kot so restavracije, bari, športni dogodki in telovadnice, niso dobra ideja. Le majhna možnost, da oseba dobi virus, obstaja, kadar le-ta nosi masko in le na kratko komunicira z nekom, ki ima virus. Dejavnosti, kot je nakupovanje živil, so omejene na majhna tveganja, če oseba nosi masko.

Pogosto si umivajte roke. 20-sekundno umivanje rok z milom in vodo ali razkužilom za roke odstrani mikrobe, ki jih lahko poberete. Preprosto milo se odlično obnese.

Ne dotikajte se obraza, ust, nosu in oči. Covid-19 se širi z izdihanimi kapljicami. Če te pridejo na roke in se nato dotaknete obraza ali delov obraza, lahko virus razširite nase.

Nosite masko. Obrazne maske, če jih nosijo okuženi s Covidom-19, preprečujejo širjenje okužbe. Maske delujejo bolje pri preprečevanju raznosa bolezni pri okuženem kot pa pri neokuženi osebi, ki jo nosi. Ker 25 odstotkov okuženih bolnikov nima simptomov, lahko nošenje obraznih mask pri teh ljudeh prepreči širjenje okužbe.

Podprite svoj prirojeni imunski sistem

Obstajata dva dela imunskega sistema, ki se borita proti okužbam. En del se imenuje “prirojeni imunski sistem”, drugi pa “pridobljeni imunski sistem”. Prirojeni imunski sistem se bori z novimi mikrobi, kot je Covid-19, ki ga telo še ni srečalo.

Pridobljeni imunski sistem vključuje celice in protitelesa, pripravljena za boj proti okužbam, s katerimi se je imunski sistem naučil boriti. Na primer, pri kronični boreliozi so levkociti in protitelesa v pridobljenem imunskem sistemu tisti, ki pomagajo v boju proti okužbi. Pridobljeni imunski sistem aktivirajo tudi cepiva. Za informacije o tem, kako podpirati pridobljeni imunski sistem, glejte članek Kako spodbuditi imunski sistem pri boreliozi https://www.treatlyme.net/guide/boost-immune-system-lyme.

Za boj proti Covidu-19 je prvotnega pomena prirojeni imunski sistem. Prirojeni imunski sistem sestavljajo obrambne linije, kot so naša koža in sluznice, kot je nosna. Vključuje različne vrste imunskih celic, kot so naravne celice ubijalke (NK), dendritske celice, makrofagi, fagociti in mastociti. Nekatere prirojene imunske celice proizvajajo ubijalce beljakovinskih virusov in bakterijskih sevov.

Pomaga tudi zdrav življenjski slog. Oba dela imunskega sistema delujeta najbolje, ko človek spi po sedem do devet ur na noč. Toksini, ki nastanejo zaradi stresa in skrbi, zavirajo imunsko funkcijo – zato poiščite načine za njihovo zmanjšanje, kot so  npr. pogovor, meditacija, ohranjanje hobijev, obisk prijateljev in gibanje.

Prav tako obstajajo številni prehranski dodatki, ki jih lahko vzamete za podporo in krepitev prirojenega imunskega sistema.

Vitamin A podpira sluznice, ki delujejo kot obramba proti vdoru mikrobov. Vitamin A uravnava tudi imunski sistem.

Vitamin D modulira imunski sistem, preprečuje previsoko vnetje, pomaga makrofagom ubiti mikrobe in poviša protimikrobne beljakovine, ki uničujejo mikrobe. V primeru gripe imajo ljudje, ki redno jemljejo vitamin D, opazno manj simptomov in manj hudo gripo v primerjavi s tistimi, ki ne jemljejo vitamina D in prebolevajo gripo.

Beta-glukani, ki jih najdemo v gobah, kot je Reishi, vklopijo makrofage, naravne celice ubijalke in fagocite.

Transferni faktorji so beljakovine, ki jih tvorijo imunske celice in vklopijo različne celice, kot so naravne celice ubijalke. V  študiji, kjer se je za 600% izboljšalo delovanje naravnih celic ubijalk, je predstavljen izdelek, ki so ga izdelali v Researched Nutritionals, imenovan Transfer Factor Multi-Immune.

Zdi se, da so probiotiki najboljši za prirojene celice imunskega sistema.

Prav tako se zdi, da glutation pomaga dendritskim celicam. To lahko povečamo z jemanjem liposomskega glutationa ali N-acetil-cisteina (NAC), ki je gradnik glutationa.

Preprečite citokinsko nevihto

Pri okužbi s Covidom-19 ljudje umrejo zaradi sindroma akutne dihalne stiske. V tem stanju okužba vzdraži imunski sistem, da sprosti zelo visoko raven vnetnih citokinov. Ta prekomerna raven poškoduje pljučno tkivo in vodi v smrt.

Ljudje z boreliozo citokine zelo dobro poznajo. Presežek citokinov, ki jih sprožijo bele krvne celice za boj proti boreliozi, povzroča večino simptomov, ki jih imenujemo simptomi borelioze. Ena od vrst citokinskih neviht so Herxheimerjeve reakcije, ki jih imajo ljudje z boreliozo, ko z antibiotiki ubijajo klice borelij. Kot del zdravljenja z boreliozo se priporoča številne načine za znižanje citokinov za izboljšanje imunske funkcije, zmanjšanje Herxheimerjevih reakcij in omilitev simptomov.

Tvorbo citokinov nadzoruje celični jedrni faktor, imenovan NF-kB. Ta faktor blokirata zelišči kvercetin in kurkumin, kar vodi do nižje ravni citokinov. Antioksidanti, kot je liposomski glutation, hitro znižujejo citokine. Možno je tudi aktivirati transferni faktor, imenovan Nrf2, ki poveča celično nastajanje antioksidantov. Kurkumin in kvercetin aktivirata Nrf2. Drug način za omejitev nastajanja citokinov je blokiranje encimov kinaze. Kvercetin je močan zaviralec kinaze.

Strjevanje krvi

Zdi se tudi, da Covid povečuje strjevanje krvi. To lahko povzroči poškodbo organov. V bolnišničnem okolju so v pomoč sredstva za redčenje krvi, kot je heparin. Pri blagih do zmernih primerih Covida 19 je možno, da 1 mini aspirin na dan prepreči strjevanje krvi.

Ustavite razmnoževanje in okužbo virusov

Če se okužite s koronavirusom, lahko zaustavitev razmnoževanja virusa ali znižanje infektivnosti pomaga zmanjšati resnost bolezni ali celo preprečiti smrt.

Znižajte stopnjo razmnoževanja virusov

Cink blokira encim, ki nadzoruje razmnoževanje virusa v okuženih celicah. Cink pride v celice z uporabo ionoforjev. Cinkov ionofor, za katerega je pri laboratorijskih študijah dokazano, da pomaga, je dodatek kvercetinu. Ena izmed laboratorijskih študij kaže, da kvercetin pri znižanju infektivnosti s koronavirusom najbolje deluje, če celice zdravimo s kvercetinom, preden pride do okužbe. Torej je za  to zelišče morda najbolje, če ga oseba uživa, preden se okuži.

 

Zmanjšajte virusno nalezljivost

Obstaja nekaj omejenih znanstvenih raziskav, ki kažejo, da lahko ivermektin, zdravilo, odobreno za zdravljenje parazitov, omeji nalezljivost Covida-19. Lahko blokira encim, ki je odgovoren za to, da Covid-19 pride v jedro celic, kjer se razmnoži. Študije kažejo, da lahko zmanjša resnost okužbe in zmanjša število dni, ko PCR test brisa nosu ostane pozitiven. Zmanjša tudi stopnjo smrtnosti. Obstaja tudi študija, ki kaže, da lahko družinskim članom prepreči, da bi se okužili s Covidom-19. V študiji so se družinski člani, ki so prejemali ivermektin, okužili s Covidom-19 v približno 7 odstotkih, tisti, ki ga niso jemali, pa v 58 odstotkih.

Čeprav dr.  Ross podpira uporabo ivermektina kot del strategije zdravljenja ali celo preprečevanja po izpostavljenosti virusu, priznava, da dosedanja preskušanja zdravljenja ne predstavljajo zlatega standarda, temveč gre le za obrobne kontrolirane študije. Zaenkrat gre za opazovalne študije.

 

 Priporočila za ljudi, ki ne potrebujejo hospitalizacije.

Preden se okužite

 1. Preprečite stik z okužbo s Covidom-19.
 2. Vzdržujte zdrav imunski sistem, ki ga podpira življenjski slog.
 3. Uporabljajte prehranske dodatke za podporo prirojenemu delovanju imunskega sistema :

Transfer Factor Multi-Immune firme Researched Nutritionals, 1 tableta 2-krat na dan,

gobe ​​Reishi 400 mg, 1 tableta 3-krat na dan,

vitamin A 5000 ie, 1-krat na dan,

vitamin D 5000 ie, 1-krat na dan. Sodelujte s svojim zdravnikom, da bo nivo vitamina v krvi nekje med 50 in 80. Ravni nad 150 so lahko strupene;

probiotiki, kot je Corebiotic firme Researched Nutritionals ali HMF Forte firme Seroyal / Genestra, 2 tableti 1-krat na dan;

NAC 500 mg, 1 tableta 3-krat na dan ali liposomski glutation 500 mg, 1-krat na dan,

zmanjšajte razmnoževanje virusa in preprečite citokinsko nevihto *,

Laboratorijske študije kažejo, da imunski system najbolje deluje, če so bile celice predhodno nahranjene s kvercetinom, preden so bile okužene;

kvercetin 250-300 mg, 2 tableti 3-krat na dan,

cinkov pikolinat 60 mg na dan.

 

Če ste izpostavljeni Covidu 19:

 1. Omejite virusno nalezljivost / razmnoževanje in znižajte raven citokinov:

ivermektin 150 do 200 ug / kg, 1-krat in ponovite 1-krat v 3 dneh,

cinkov pikolinat 60 mg na dan,

kvercetin 250-300 mg, 2 tableti 3-krat na dan.

 1. Preprečite citokinsko nevihto:

kurkumin 500 mg, 1 tableta 3-krat na dan,

liposomski glutation 500 mg 1-krat na dan.

 1. Podpirajte imunski sistem:

vitamin D 5000 ie, 1-krat na dan. Sodelujte s svojim zdravnikom, da bo nivo vitamina v krvi nekje med 50 in 80. Ravni nad 150 so lahko strupene;

probiotiki, kot sta Corebiotic firme Researched Nutritionals ali HMF Forte firme Seroyal / Genestra, 2 tableti 1-krat na dan.

 

Če ste bili na testiranju pozitivni ali imate klinično diagnozo Covid-19:

 1. Omejite virusno nalezljivost / razmnoževanje in znižajte raven citokinov:

ivermektin 150 do 200 ug / kg, 1-krat in enkrat ponovite v 3 dneh,

cinkov pikolinat 60 mg na dan,

kvercetin 250-300 mg, 2 tableti 3-krat na dan.

 

 1. Preprečite citokinsko nevihto:

kurkumin 500 mg,1 tableta 3-krat na dan,

liposomski glutation 500 mg, 1-krat na dan.

 

 1. Podpirajte imunski sistem:

vitamin D 5000 ie, 1-krat na dan. Sodelujte s svojim zdravnikom, da bo nivo vitamina v krvi nekje med 50 in 80. Ravni nad 150 so lahko strupene;

probiotiki, kot sta Corebiotic firme Researched Nutritionals ali HMF Forte firme Seroyal / Genestra, 2 tableti 1-krat na dan.

 1. Preprečite nastanek krvnih strdkov:

mini aspirin, 1-krat na dan.

 

 1. Težave z dihanjem

Če imate težave z dihanjem, razmislite o steroidnem inhalatorju in dodajanju antibiotika doksiciklina 100 mg, 2-krat na dan, ali azitromicina 500 mg, 1-krat na dan. Antibiotiki lahko zdravijo sekundarne bakterijske okužbe.

 

Izjava o omejitvi odgovornosti

Ideje in priporočila na tej spletni strani in v tem članku so zgolj informativne narave. Za več informacij o tem glejte Pogoje in določila na celotnem spletnem mestu https://www.treatlyme.net/guide/coronavirus-lyme.

 

* Zavedajte se, da ni nobene raziskave, ki bi dokazala, da bodo ti prehranski dodatki dejansko pomagali nekomu z boreliozo, ki bo pozitiven na Covid-19. Toda na podlagi njihovih delovanj, ki jih vidimo v laboratorijskih poskusih, ti lahko pomagajo.

 

Marty Ross, dr.med. je član Mednarodnega združenja za boreliozo in pridružene bolezni (ILADS) in Inštituta za funkcionalno medicino. Ima dovoljenje za izvajanje medicinske prakse v zvezni državi Washington, kjer je v svoji praksi v Seattlu zdravil tisoče bolnikov z boreliozo.

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja