0

Prelomna študija povezuje boreliozo s psihiatričnimi motnjami

 

https://www.lymedisease.org/study-lyme-psychiatric-disorders

Nova študija, objavljena v The American Journal of Psychiatry, povezuje boreliozo s povečanim tveganjem za psihiatrične bolezni.

Že dolgo se sumi, da lahko borelioza poveča tveganje za psihiatrične motnje, vključno z depresijo in samomorilnimi mislimi. Dosedanje znanje pa je temeljilo na majhnih študijah omejenega števila bolnikov.

Prelomna študija, ki sta jo opravila dr.Michael Eriksen Benros iz univerzitetne bolnišnice v Københavnu in dr. Brian Fallon z univerze Columbia, je bila velika, epidemiološka analiza Danskega registra za zdravje, delo in uprave, ki je v 22 letih zbral podatke skoraj 7 milijonov ljudi.

Ta populacija je vključevala več kot 12.000 ljudi z diagnozo borelioze. Poleg velikega vzorca raziskava upošteva tudi starost, spol, sočasne bolezni in socialno -ekonomske dejavnike, ki tudi lahko vplivajo na duševne bolezni.

Ta študija je pokazala, da obstaja z eno samo diagnozo borelioze 24% povečano tveganje za katero koli duševno motnjo, vključno z depresijo. Z dvema ali več epizodami borelioze se to tveganje poveča na 79%.

Poleg tega imajo ljudje z boreliozo dvakrat večje tveganje -75% večje -za smrt zaradi samomora kot tisti brez borelioze. Povečano tveganje za duševne motnje je bilo najvišje pri osebah, starih od 20 do 29 let, kar kaže na posebno ranljivost mladih.

Vodilni raziskovalec dr. Benros je za rezultate študije dejal: » Lečeči zdravniki in bolniki se morajo zavedati povečanega tveganja za težave z duševnim zdravjem, zlasti v prvem letu po hudi okužbi z boreliozo in če se pojavijo težave z duševnim zdravjem, morajo bolniki poiskati ustrezno zdravljenje in protokol. ”

Dvoletno študijo je financirala Global Lyme Alliance.

VIR SPOROČILA ZA JAVNOST: Global Lyme Alliance

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja