0

Kako zdraviti obstojno perzistentno boreliozo in  bartonelozo

 

https://www.treatlyme.net/guide/treat-persister-lyme-works

O obstojni / perzistentni boreliozi in bartonelozi

»Obstaja veliko razlogov zakaj je boreliozo in bartonelozo težko zdraviti. Eden od razlogov je, da obstojne/perzistente bakterije borelije in bartonele ignorirajo standardne antibiotike. Na podlagi številnih laboratorijskih poskusov od leta 2015, se je pokazalo, da ima bakterija borelije  stanje rasti in stanje hibernacije – nerastoče stanje.  Hibernatorji so obstojne / perzistentne oblike bakterij. Ne odzivajo se na običajne antibiotike na recept – čeprav se zdi, da se odzivajo na številne rastlinske antibiotike, ki jih uporabljamo« (dr. Marty Ross,10.09.2021).

V zadnjem času – poskusi, ki so jih začeli konec leta 2019 dr. Ying Zhang in njegovi sodelavci, kažejo, da ima tudi bartonela obstojno / perzistentno obliko.

Terminologija borelije: borelija  ima torej dve različni obliki –  videza kako klice / mikrobi izgledajo. Te oblike so spiroheta, ki je videti kot spirala odpirača za steklenice in oblika mikroskopske ciste. Te oblike  lahko obstajajo v stanju rasti ali v obstojnem / perzistentnem stanju.

Raziskave, ki so jih leta 2015 objavili dr. Lewis in njegovi sodelavci iz univerze Northeastern v Bostonu, kažejo, da približno 10% spirohet in cist, kadar so v laboratoriju izpostavljene antibiotikom, preide v obstojno / persistentno stanje. Ko je v svojih poskusih ustavil uporabo antibiotikov in pustil, da so klice / mikrobi prešli v stanje rasti, so antibiotiki ponovno ubijali klice / mikrobe. To je storil štirikrat, kar je ubilo vse klice  / mikrobe. Njegovi poskusi so torej pokazali, da perzistentne oblike obstajajo in da je eden od načinov njihovega zdravljenja pulziranje (začetek in ustavitev) antibiotikov.

Terminologija bartonele: bartonela nima oblik spirohet in cist. Ima pa rastoča in obstojna / perzistentna stanja, kot jih imajo  borelije.

Dosedanje in nove laboratorijske raziskave

Te persistentne oblike bi lahko razložile, zakaj mnogi z boreliozo ne ozdravijo z uporabo običajnih antibiotikov. Običajni  antibiotiki, uporabljeni  v različnih laboratorijskih poskusih ne zdravijo perzistentnih oblik. Ti običajni antibiotiki vključujejo antibiotike, kot so amoksicilin, doksiciklin, azitromicin, klaritromicin, tinidazol, rifampin, cefuroksim in drugi.

Raziskovalci opravljajo veliko laboratorijskih raziskav, vendar še ni bilo narejenih kliničnih poskusov na ljudeh, da bi ugotovili, kaj bo ubilo perzistentne oblike borelije in bartonele. Ne smemo pozabiti, da se človek razlikuje od laboratorija. Torej, kar se zdi, da deluje v laboratoriju, lahko ali pa ne deluje pri človeku.

Kaj kažejo laboratorijski poskusi

Navajamo seznam predpisanih zdravil in možnosti zeliščnih pripravkov / zdravil, prikazanih v laboratorijskih poskusih, da ubijajo  perzistentne oblike, ki jih vključuje dr. Marty Ross za zdravljenje borelioze in / ali bartoneloze.

Disulfiram. Laboratorijski poskusi dr. Rajadasa in njegovih kolegov na univerzi Stanford kažejo njegovo uporabo za zdravljenje  perzistentnih oblik borelij. Vendar pa poskusi dr. Ying Zhang in njegovih sodelavcev iz  Univerze Johns Hopkins kažejo, da ne deluje proti bartoneli. Nobeni laboratorijski poskusi pa niso bili izvedeni, da bi dokazali, ali zdravi tudi borelijo v rastoči fazi. Disulfiram je sicer zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje alkoholizma, se pa namenja tudi za zdravljenje borelioze.

Metilensko (jod) modrilo / methylene blue. Dr. Zhang in njegovi sodelavci so dokazali, da metilensko  modrilo zdravi  rastočo in perzistentno  stanje borelije in bartonele. Metilensko modrilo je odobreno za zdravljenje težave, imenovane methemoglobinemija. Metilensko modrilo se namenja tudi za zdravljenje borelije in bartonele.

Origano, cimet in olje nageljnovih žbic. Dr. Zhang je dokazal, da so ta olja učinkovita pri zdravljenju rastočih in perzistentnih  stanj borelij in bartonel.

Kriptolepis / Cryptolepis. To zeliščni pripravek/zdravilo se tradicionalno uporablja za zdravljenje babezije in malarije. Toda v dveh različnih lanskih študijah so dr. Zhang in njegovi sodelavci dokazali, da je učinkovit pri zdravljenju rastočih in perzistentnih oblik bartonele in borelij.

Japonski dresnik / Japanese Knotweed. To zeliščno zdravilo se tradicionalno uporablja za zdravljenje borelioze  in bartoneloze, kot je opisano v različnih knjigah  priznanega zeliščarja Stephena Buhnerja. Dr. Zhang in njegovi sodelavci so dokazali, da zdravi rastoča in perzistentna stanja borelij in bartonele.

Mačji krempelj / Cats Clow. To zeliščno zdravilo se tradicionalno uporablja za zdravljenje  borelioze in ga priporoča Stephen Buhner. Dr. Zhang in njegovi kolegi so dokazali, da zdravi perzistentne oblike, vendar ne borelij v rastočem stanju.

Azlocillin. Dr. Rajadas in njegovi sodelavci so dokazali v laboratorijskih preiskusih, da je ta penicilin učinkovit pri zdravljenju rastočih in perzistentnih stanj borelij.  Obstaja velika težava – azlocilina trenutno ne proizvaja nobeno farmacevtsko podjetje. Dr. Rajadas je ustanovni član podjetja, katerega cilj je pripeljati azlocilin na trg v prodajo. Po mnenju dr. Rossa podjetje trenutno izvaja preiskuse na  ljudeh, da bi ugotovilo, ali bo azlocilin dejansko deloval pri ljudeh.

Kaj kažejo poskusi na ljudeh in poročila o primerih

Disulfiram. Dr. Ken Liegner je objavil poročilo o primeru več kot 70 oseb, ki jih je zdravil samo z Disulfiramom. Na podlagi njegovih poročil in na podlagi izkušenj dr. Martyja Rossa je to ponovno uporabljeno zdravilo učinkovito spravilo v remisijo približno 36% oseb z boreliozo in lahko pomaga večji skupini izboljšati simptome. Je pa za uporabo zelo težko zdravilo.

Dapsone. Dr. Richard Horowitz je spodbujal uporabo terapij na osnovi antibiotika dapsona za zdravljenje perzistentne oblike borelioze in bartoneloze. V preteklosti so dapson uporabljali za zdravljenje gobavosti. Raziskoval je protokol uporabe 100 mg dapsona in protokol 200 mg dapsona. Ta terapija je težka, saj skoraj 40% oseb opusti zdravljenje zaradi stranskih učinkov. Na podlagi Horowitzovih poskusov in uporabe zdravila pri Rossovih  pacientih, le- ta opazi izboljšanje za približno 20% tistim, ki lahko prenašajo zdravljenje. Majhen odstotek bolnikov lahko s tem zdravljenjem preide v remisijo.

Dolgo pulzne terapije po dr. Burrascanu

Preden je v začetku leta 2010 zapustil klinično prakso, je pionir zdravljenja borelioze dr. Joseph Burrascano zdravil bolnike tako, da je za dalj časa ustavil uživanje antibiotikov, kar je bolniku omogočilo, da zboli. Nato bi ponovno začel z uporabo antibiotikov za  nekaj mesecev, tako dolgo, da bi videl izboljšave in da bi Herxheimerjeve reakcije izginile.

Burrascano je domneval, da borelije po določenem obdobju ignorirajo antibiotike in prenehajo rasti. V času izven terapij je ljudem pustil, da zbolijo, kar je bil znak, da so se klice/mikrobi popolnoma vrnili v  stanje rasti, kjer bi jih  antibiotiki lahko učinkoviteje ubili. Na splošno  je bil njegov pristop približno dva meseca brez antibiotikov in nato dva meseca na antibiotikih. Predpostavljal je, da bolj kot si človek pusti zboleti, večja je možnost, da bodo antibiotiki delovali. Trdi, da je ozdravitev po tej metodi po štirih ciklih začetkov in ustavitev antibiotikov.

Ko je dr. Burrascano prišel s to zamislijo, raziskave dr. Lewisa in njegovih kolegov na univerzi Northeastern niso  bile dokončane. Njegovo zamisel podpira Lewisova raziskava, da borelija razvija počasi rastoče perzistentne celice, ki se prenehajo odzivati ​​na antibiotike. Ko se z uporabo  antibiotikov preneha, se spet zbudijo in odzovejo.

 

Priporočila za zdravljenje

Obstojne / perzistentne oblike borelie in bartonele

Opisano je, kako trenutno dr. Marty Ross izvaja  terapije zdravljenja  pri  perzistentni boreliozi in bartonelozi.

Perzistentna borelioza

Ugotovil je, da disulfiram daje najboljše možnosti za izboljšanje,  vendar ga mnogi težko prenašajo. Meni, da možnost zdravljenja na osnovi dapsona ponuja nekoliko boljše možnosti za izboljšanje v primerjavi s spodnjimi zeliščnimi terapijami.

Disulfiram

Samo disulfiram. Poskusite s terapijo, ki vsebuje samo disulfiram, če ste se eno leto ali več zdravili za boreliozo s standardnimi antibiotiki na recept in vam ni bilo bolje. Zavedajte se, da bo ta pristop zdravil  obstojne/perzistentne oblike na podlagi raziskav dr. Rajadasa. Ne vemo pa ali zdravi borelije, ki so v fazi rasti. Disulfiram bi lahko pomagal proti babeziji, vendar ni učinkovit proti bartoneli. Zato se prepričajte, da ste očistili ti dve sočasni okužbi, preden poskusite s terapijo, ki vsebuje samo disulfiram.

Disulfiram s hkratno uporabo antibiotikov v fazi rasti borelij. Če ste se izboljšali z jemanjem disulfirama, vendar se po prenehanju jemanja, ponovno stanje poslabša, dodajte antibiotike, ki tretirajo tudi  borelije v fazi rasti. Morda se je stanje poslabšalo, ker disulfiram morda ne zdravi borelije v fazi rasti.

Začetek zdravljenja. Če ste začeli z zdravljenjem borelioze dr. Ross ne priporoča, da začnete z zdravljenjem z disulfiramom zaradi  težkega  zdravljenja z njim  in zaradi dejstva, da lahko zgreši fazo borelij, ko te rastejo.

Perzistentne borelije in / ali bartonele

Protokol z antibiotikom dapson: to vrsto zdravljenja ponavadi nudi dr. Ross po šestih mesecih ali kasneje pri zdravljenju kronične borelioze ali zdravljenju z bartonelo, če se oseba ne izboljša. To vrsto terapije poskusi tudi, če je nekdo prvič poskusil z disulfiramom (samo za boreliozo) in ne deluje.

Možnosti terapij z zelišči pri perzistentni boreliozi in bartonelozi*

Na začetku zdravljenja ali po enem do dveh mesecih zdravljenja, potem ko oseba nima več herxheimerjevih reakcij zaradi terapij,  doda eno ali dve od naslednjih zelišč. Običajno začne z oljem in / ali kriptolepisom. Druga možnost, če ne morete vzeti enega od teh, je, da ga nadomestite z japonskim dresnikom.

Kaj uporabiti za borelije in bartonele v fazi rasti ?

Terapije  lahko vključujejo tinkture mačjega kremplja, otobe bark (banderol), sida acute in/ali houttuynie, antibiotike cefuroksim, klaritromicin, azitromicin, ekstrakt semen grenivke, antibiotik- antiparazitik tinidazol, antibiotik rifampicin, bactrim ali metronidazol.

Kaj uporabiti za perzistentno boreliozo in bartonelozo?*

Liposomske cimetove in  nageljnove žbice ter origanovo olje. Vzemite eno kapsulo dvakrat na dan. Dr. Ross najraje uporablja  izdelek Doctor Inspired Formulations, imenovan Liposomal Cinnamon Clove  in Oregano Essentials.

Tinktura kriptolepisa. Uživajte do 5 ml (1 čajna žlička) 3 -krat na dan v treh tednih, tako da začnete s 5 ml 1 -krat na dan, nato 5 ml 2 -krat na dan, nato 5 ml 3 -krat na dan.

Japonski dresnik. Uživajte do 1,25 ml (¼ čajne žličke) do 2,5 ml (½ žličke) 3 -krat na dan v obdobju 3 tednov.

Metilen (jod) modra: zgornjim zeliščnim možnostim dr. Ross doda metilen modro, če eden ali dve od teh ne pomagata. Metilensko modro je treba zmešati in je draga. Metilen modra 50 mg 1 tableta 2 -krat na dan.

Po izkušnjah imajo zeliščne terapije dobre možnosti za pomoč.

Dolgo pulzne terapije  po Burrascano

V skladu s terapijo dr. Burrascana uporablja dr. Ross številne kombinacije antibiotikov, ki so omenjene v priročniku A Lyme Disease Antibiotic Guide. Uporablja jih dva meseca, nato dva meseca pavze. Včasih jih uporablja za en mesec ali en mesec pavze. Ta pristop pomaga v  približno 10 do 20 odstotkih z različnimi stopnjami izboljšav. Za razliko od Burrascana ne verjame, da to pozdravi ljudi. V svoji praksi je videl  številne svoje paciente, ki so po tem, ko jim je z antibiotiki šlo zelo dobro, ostali precej bolni.

*Te navedbe the Food and Drug Administration ni ocenila. Ti izdelki niso namenjeni diagnosticiranju, zdravljenju ali preprečevanju kakršnih koli bolezni.

Zavrnitev odgovornosti: ideje in priporočila na tem spletnem mestu in v tem članku so zgolj informativne narave. Za več informacij o tem glejte splošne pogoje poslovanja Terms&Conditions. https://www.treatlyme.net/guide/treat-persister-lyme-works

O avtorju: dr. Marty Ross, zdravnik, pedagog in klinični strokovnjak za boreliozo. Na podlagi svojih spoznanj o znanosti borelioze in obsežnih izkušenj v resničnem svetu pomaga bolnikom z boreliozo in njihovim zdravnikom, da vidijo, kaj resnično deluje. Dr.Ross ima licenco za zdravnika v zvezni državi Washington (Licenca: MD00033296), kjer je v svoji ordinaciji v Seattlu zdravil več tisoč bolnikov z boreliozo. Dr.Marty Ross, je diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Indiana in  Univerzi za družinsko medicino v Georgetownu. Je član Mednarodnega združenja za boreliozo in pridružene bolezni (ILADS) in Inštituta za funkcionalno medicino.

 

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja