0

Dokazi o obstoju perzistentnih borelij in obetajoči novi načini zdravljenja

 

avtorica Kris Newby, direktorica za komunikacije, Invisible International

https://www.lymedisease.org/embers-persistent-lyme/

Dr. Monica Embers, direktorica  centra za raziskovanje vektorskih bolezni na Medicinski fakulteti Univerze Tulane, v svojem novem spletnem webinarju za medicinsko  izobraževanje povzema dokaze, ki kažejo na dejstvo, da lahko bakterije, ki povzročajo  boreliozo, preživijo še dolgo po standardnih protokolih zdravljenja. Razpravlja tudi o obetajočih novih strategijah zdravljenja za izkoreninjenje teh bakterij.

Novi dokazi iz študij na živalih kažejo, da je bakterija borelije, Borrelia burgdorferi, pameten prevarant, ki uporablja več strategij za izogibanje imunskemu sistemu in preživi še dolgo po napadu s priporočeno terapijo  antibiotikov. Ob tem se postavlja vprašanje – ali so naši trenutni protokoli zdravljenja za boreliozo napačni?

V akreditiranem seminarju za stalno medicinsko izobraževanje na temo “Učinkovitost antibiotikov pri zdravljenju borelioze” dr. Monica Embers, izredna profesorica mikrobiologije in imunologije ter vodilna strokovnjakinja za raziskovanje okužb z B. burgdorferi v modelu nečloveških primatov, povzema trenutne protokole zdravljenja borelioze, študije učinkovitosti antibiotikov in nove strategije za zdravljenje okužbe.

Iz kumulativnih dokazov je razvidno, da je obstojna / perzistentna  borelioza pogost pojav in da moramo nujno raziskati učinkovitejše strategije zdravljenja,” je dejala  dr. Embers.

Ta novi 32-minutni tečaj, del platforme Invisible International Montecalvo za izobraževanje o klopnih boleznih, je odobrila Ameriška akademija družinskih zdravnikov za pridobitev 0,5 CME kredita. Vsak tečaj CME vključuje seznam študij, navedenih v predavanju.

Doksiciklin ne odstranjuje vseh bakterij borelij

Eno bolj presenetljivih odkritij v predavanju je, da doksiciklin, izbrano zdravilo (antibiotik) za zdravljenje odraslih z boreliozo, ne odstrani vseh povzročiteljev – bakterij. To le upočasni njihovo razmnoževanje in moti sintezo njihove celične stene, saj vsaka bakterija tvori svojo kopijo tako, da se razdeli na dva dela. Ko borelije zaznajo doksiciklin, se preoblikujejo v sferične, mirujoče oblike, imenovane obstojne / perzistentne celice, tako da lahko počakajo na “kemično nevihto”.

Dr. Embers te trditve podkrepi z vrsto premišljeno zasnovanih poskusov na nečloveških primatih, naših najbližjih sorodnikih sesalcev. V eni študiji je obravnavala pet opic-  makakov z 28-dnevno terapijo  z doksiciklinom in pet brez terapije. Eno leto po začetku poskusa je devet od 10 makakov, zdravljenih in nezdravljenih, pokazalo znake stalne bolezni in so pri njih izolirali žive spirohete borelij. Poleg tega so tiste, ki so prejemale doksiciklin, imele več bakterij borelije v možganih.

Zaključek študije je: “Opazili smo prisotnost obstojnih, intaktnih, presnovno aktivnih bakterij borelije –  B. burgdorferi po zdravljenju z antibiotiki  pri  razširjeni okužbi in pokazali, da se obstojnost / perzistentnost  bakterij  morda ne odraža z vzdrževanjem  specifičnega nastajanja protiteles v gostitelju.”

Enostavno povedano, zdi se, da  zdravljenje z doksiciklinom ni zdravilo  za vsakogar in zdi se, da  borelije poznajo način, kako  zavirati nastajanje  protiteles s tem, da lahko imunski sistem zaobidejo.

Zakaj glede na te dokaze zdravstvene ustanove še vedno priporočajo doksiciklin kot prvo zdravljenje pri boreliozi? Eden od razlogov je ta, da se zdi, da je doksiciklin učinkovit pri večini zgodnjih okužb (koinfekcij), skupaj s Rocky Mountain Spotted Fever in anaplazmozo, to je drugimi resnimi boleznimi, ki jih prenašajo klopi in ki jih pogosto zamenjujejo z boreliozo v zgodnjih fazah bolezni.

Prekomerna uporaba miši kot preiskovancev?

Dr. Embers prav tako pravi, da lahko rezultate študij zdravljenja izkrivlja prekomerna uporaba miši kot preiskovancev. Miši so se razvile skupaj s klopi, tako da služijo kot živi rezervoarji za  borelije, zato ob okužbi ne zbolijo tako kot ljudje.

Borelioza  je  vektorska bolezen, ki se v ZDA širi najhitreje, po ocenah Centrov za nadzor bolezni (CDC) letno ocenjuje 476.000 novih primerov. Približno 10 do 20% tistih, ki so se zdravili z antibiotiki, še naprej   doživlja  dolgotrajne simptome kot so huda utrujenost, bolečine v sklepih / mišicah, možganska megla in nevrološki simptomi.

V več kot 20 letih ni bilo objavljenih nobenih študij o zdravljenju na ljudeh, le 0,30% proračuna Nacionalnega inštituta za  raziskave zdravljenja borelioze (the National Institutes of Health Lyme research) se je v zadnjih petih letih (2015–2019) namenilo za študije zdravljenja na ljudeh.

Na koncu predavanja je dr. Embers citirala več laboratorijskih študij in študij na živalih, ki so pokazale, da je koktajl treh antibiotikov zelo učinkovit pri izkoreninjenju bakterije borelije. Študija Univerze Johnsa Hopkinsa je pokazala, da je bila kombinacija daptomicina (daptomycin), cefoperazona (cefoperazone) in doksiciklina (doxycycline) učinkovita pri izkoreninjenju obstojnih / perzistentnih celic. Seveda so za potrditev teh ugotovitev potrebna klinična preskušanja.

Tick Bytes

Eden od načinov, kako si ustanova Invisible International v ZDA prizadeva pospešiti pretok dokazov o zdravljenju, je uvedba Tick Bytes, centraliziranega mesta kliničnih podatkov, ki raziskovalcem po vsej državi zagotavlja kakovostne podatke o bolnikih z boleznimi, ki jih prenašajo klopi.

Raziskovalci lahko te podatke  uporabljajo z naprednimi biostatističnimi metodami za odkrivanje profilov simptomov mešanih okužb in učinkovite sheme zdravljenja. S tem medicinskim pristopom preciziranja bodo zdravniki, zavarovalnice in vlada prišli do bolj kakovostnejših dokazov. To bo izboljšalo diagnostiko in možnosti zdravljenja, kar bo privedlo do boljših rezultatov, zavarovalnega kritja in bolj izpopolnjenega razumevanja bolezni, ki jih prenašajo klopi.

Webinar CME dr. Embers je financirala platforma Montecalvo za izobraževanje o klopnih boleznih (the Montecalvo Platform for Tick-Borne Illness Education), in sicer prek Invisible International, neprofitne ustanove, namenjene zmanjševanju trpljenja, povezanega z nevidnimi boleznimi in družbeno marginalizacijo z inovacijami, izobraževanjem in projekti sprememb na podlagi podatkov.

Invisible International je  ustanova, katerega cilj je z raziskavami in izobraževanjem zdravnikov najti rešitve za izzive, povezane s klopno boleznijo. Njegovo osrednjo ekipo sestavljajo izvajalci zdravstvenih storitev in znanstveniki, specializirani za nalezljive bolezni, interno medicino, družinsko medicino, patologijo, farmacijo, psihologijo ter fizikalno medicino in rehabilitacijo ter vodje inovacij in zdravstvenega varstva.

 

 

 

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja