0

Ali se bo ponovila tožba zaradi borelioze proti IDSA / Ameriškemu združenju za nalezljive bolezni?

 

https://www.lymedisease.org/will-lyme-lawsuit-against-idsa-be-revived/

11.09.2023, VIR: Courthouse News Service, prevod članka

Pred dvema letoma je zvezno sodišče zavrglo tožbo Torrey proti  IDSA (op. Infectious Diseases Society of America, Ameriško združenje za nalezljive bolezni), ki  jo je vložila skupina bolnikov  z boreliozo  proti  Ameriškemu združenju  za nalezljive bolezni. Bolniki so vložili pritožbo glede zavrnitve tožbe  sodišča, pretekli teden pa je potekala pritožbena obravnava. Ne vemo, kdaj bo sodišče sprejelo odločitev ali se lahko tožba nadaljuje.

Cameron Langford, tiskovno središče sodišča: po poročilu tiskovnega središča sodišča je skupina bolnikov z boreliozo  v četrtek zaprosila zvezno sodišče ( 5th. Cir), naj obnovi njihovo tožbo proti medicinskemu združenju in trdi, da je IDSA izdala napačne smernice, ki so jih zavarovalnice uporabile za zavrnitev kritja, zaradi česar so nekateri bolniki morali plačati na stotine tisoč dolarjev za svoje zdravljenje.

Vsako leto v ZDA diagnosticirajo približno 30.000 ljudi z boreliozo, po podatkih CDC (Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi) pa lahko zaradi neprijavljenih primerov in nezavedanja okužbe, ta številka  doseže 476.000 okuženih oseb na leto. Bolezen se prenaša prek ugriza klopov, ki bakterijo poberejo pri hranjenju s krvjo okuženih ptic, miši in srnjadi. Ljudje pogosto dobijo veliko rdečino /bikovo oko okoli ugriza. Če se okužba ne zdravi, lahko povzroči poškodbe živčnega sistema, nevrološke težave in težave s srcem ter bolečine v sklepih. Nekateri bolniki, ki prejmejo antibiotike, še vedno razvijejo resne zdravstvene težave.

Grožnja se povečuje: število okrožij, ki so razvrščena kot visoko tvegana za bolezen, se je od sredine devetdesetih let do leta 2015 povečalo za več kot 300%, kaže poročilo v Journal of Medical Entomology. Epidemiologi to pripisujejo podnebnim spremembam in urbanizaciji: kraji, ki so nekoč imeli zimske temperature, ki so ubijale klope prenašalce, so zdaj dovolj topli skozi vse leto, da klopi preživijo, in rastoča predmestna naselja prebivalce približujejo habitatom živali, od katerih dobijo klopi bakterijo.

 

Tožba proti IDSA

Lisa Torrey in še 27 drugih je leta 2017 na zveznem sodišču v Texarkani, Teksas, tožilo Ameriško združenje za nalezljive bolezni (IDSA), sedem zdravstvenih zavarovalnic in več  zdravnikov. Lisa Torrey, ki se je soočala s težavami s sluhom, migrenskimi glavoboli in nepravilnim srčnim utripom, je dejala, da je obiskala 36 zdravnikov, nekateri med njimi pa so jo napačno diagnosticirali z multiplo sklerozo in fibromialgijo ter trdili, da so njeni simptomi “izmišljeni / ima samo v glavi ,” preden so ji pravilno postavili diagnozo boreliozo. Za svoje težave je okrivila IDSA, skupino več kot 12.000 zdravnikov, znanstvenikov in strokovnjakov za javno zdravje, ki se ukvarja z zdravljenjem in razvijanjem smernic za ustrezno zdravljenje pri nalezljivih boleznih. S tožbo na podlagi zakona RICO in obtožb o protimonopolnem ravnanju tožniki trdijo, da so nekatere glavne zdravstvene zavarovalnice menile, da je zdravljenje borelioze predrago, zato so plačale zdravnikom, povezanimi z IDSA, da so določili arbitrarno smernice, ki so bile prvič objavljene leta 2000 in so trdile, da se lahko bolezen zdravi z 28 dnevi antibiotikov.

Tožniki trdijo tudi, da so imeli težave pri iskanju zdravnikov, ki bi jih zdravili, ker so IDSA in zavarovalnice pošiljale zdravnike, ki so kritizirali smernice kot preveč omejevalne, na državne medicinske odbore, in več kot 50 teh zdravnikov je bilo preiskovanih, kaznovanih ali jim je bila odvzeta licenca.

 

Nasprotujoča si mnenja

Dolgotrajna/kronična borelioza je že leta predmet sporov in nasprotujočih si mnenj.

Smernice IDSA iz leta 2000 so trdile, da ni dovolj dokazov, da bi dolgotrajno / kronično boreliozo obravnavali kot ločeno diagnozo. Njihove smernice iz leta 2006 so določale: “Pri mnogih bolnikih se zdi, da so po končanem zdravljenju simptomi bolj povezani z vsakodnevnimi bolečinami in težavami kot z boreliozo ali drugo okužbo, ki jo prenašajo klopi.” Torrey pravi, da je bila zaradi smernic IDSA prisiljena plačati na stotine tisoč dolarjev za zdravljenje borelioze, ker ji zavarovalnice niso zagotovile kritja. Po doseženih zaupnih poravnavah z zavarovalnicami so tožniki januarja 2021 vložili drugo spremenjeno pritožbo, v kateri so dodali obtožbe o zlorabi in malomarnem zavajanju proti  IDSA in njenim strokovnjakom, ki so napisali smernice.

Tožniki so svojo tožbo dodatno zožili aprila 2021, potem ko so vložili tretjo spremenjeno pritožbo, tako, da so izločili strokovnjake kot tožene stranke in svoje zahteve po zakonu RICO. Zvezni sodnik Robert Schroeder, ki ga je imenoval Barack Obama, se je septembra 2021 postavil na stran IDSA, najprej zavrgel tožnikove obtožbe o protimonopolnem ravnanju in nato njihove obtožbe o zavajanju v ločenem izreku, dva tedna pozneje.

 

Pritožba

Torrey in skupina bolnikov so se naslednji mesec pritožili na zvezno sodišče 5th. Cir. Vendar je IDSA prepričala pritožbeno sodišče v New Orleansu, da zavrže pritožbo kot prezgodnjo, ker poravnave tožnikov z zdravstvenimi zavarovalnicami še niso bile dokončane. Tožniki so novembra lani vložili novo pritožbo, in tročlanski senat zveznega sodišča 5.th. Cir. je v četrtek prisluhnil argumentom. Kendall Speer iz  odvetniške pisarne Rusty Hardin & Associates, Houston, ki zastopa bolnike z boreliozo, je dejala, da je Schroeder napačno sklepal, da tožniki ne morejo zmagati na svojih obtožbah zaradi zavajanj, ker naj bi bile izjave v smernicah IDSA medicinska mnenja in niso bile predstavljene kot dejstva. Schroeder je tudi dejal, da lahko zdravniki tožnikov pregledajo študije in članke, navedene v smernicah IDSA, ter naredijo lastne ocene o njihovi točnosti. Toda Speer je trdila, da zdravniki njenih strank niso zmožni izvajati lastnega neodvisnega presojevanja o pravilnem načinu zdravljenja kronične  borelioze zaradi “znatne moči in vpliva”, ki ga ima IDSA pri določanju, kako lahko zdravniki zdravijo te bolnike.

 

Nagnjeni k zavrnitvi?

Zvezni sodnik Kyle Duncan je nakazal, da razmišlja o potrditvi zavrnitve tožbe. “Tukaj je moja skrb, da mora obstajati prostor za razpravo o znanstvenih vprašanjih,” je povedal Donald Trump, ki ga je imenoval. “In to je znanstveno vprašanje – kako to zdraviti. Vsi to vemo. Biti mora prostor za to. In ne moremo imeti tožb proti ljudem, ki razpravljajo o znanstvenem vprašanju v okviru razprave.”

Odvetnik IDSA, Alvin Dunn, je poudarjal pomisleke Duncana. Dejal je, da so sami tožniki v svojih vlogah priznali, da so smernice IDSA del tekoče znanstvene in medicinske razprave, ki je po svoji naravi podvržena spremembam. “Vedno lahko pridejo nova dejstva, nova zdravila, novi načini zdravljenja, če dovolite te obtožbe zaradi zavajanj, je zelo nevarno utišati to razpravo,” je trdil Dunn, ki prihaja iz washingtonske odvetniške pisarne Pillsbury Winthrop Shaw.

Speer, odvetnica tožnikov, je nasprotovala, da je mogoče verjeti, da so zdravniki  zavezani za uporabo  smernic, kar kaže na dejstvo, da je več kot 12 držav sprejelo zakonodajo, ki ščiti možnost zdravnikov, da predpišejo dolgotrajno zdravljenje borelioze.  Zvezna sodnica Edith Jones, ki jo je imenoval Ronald Reagan, je vprašala Speer, ali je zakonodaja namenjena prisili zavarovalnic, da krijejo to zdravljenje. “Da, mislim, da je povezano,” je odgovorila Speer. “Mislim, da so te države to prepoznale zaradi škode, ki jo ljudje trpijo zaradi nezmožnosti dobiti zdravljenje, zato mislim, da so te države to prepoznale.”

Senat je sestavil zvezni sodnik, ki ga je imenoval Bill Clinton. Senat še ni izdal odločitve.

 

Društvo Borelioza

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja